Založ si blog

Je Rusko pre Európu priamou hrozbou? Čo sa vlastne deje?

Počas rokov 2015-16 sme neustále bombardovaní správami na všetkých politických aj vojenských úrovniach o tom, že Rusko je hrozbou Európy, že plánuje prekročiť svoje hranice a rozšíriť svoje územie. Preto musí byť NATO a jeho členovia pripravení na ochranu ktoréhokoľvek štátu. Nasledovalo premiestnenie lietadiel USA do Rumunska a Bulharska na hliadkovaciu činnosť, posilnenie vojsk NATO technikou a mužstvom v Poľsku, Nórsku, rozvinutie 4000 mužov – tri prápory v troch pobaltských krajinách ( B3- Estónsko, Lotyšsko, Litva), kde od marca do júla bude pôsobiť 150 našich profesionálov. 16.1.2017 Približne 300 vojakov americkej námornej pechoty prišlo do Nórska, kde budú pôsobiť nasledujúcich šesť mesiacov. Zahraničných vojakov do tejto oblasti nasadili vôbec po prvý raz od druhej svetovej vojny, čo už stihlo rozhnevať susedné Rusko.

Šéf NATO STOLTENBERG už v januári 2016 zdôraznil potrebu dialógu, ale taktiež hájil kroky aliancie k posilneniu svojej obrany vrátane presunu väčšieho počtu vojakov a výbavy do krajín, ktoré susedia s Ruskom. Stoltenberg prehlásil, že zastrašovací zbrojný arzenál NATO obsahuje aj jadrové zbrane, ale „nikto by si nemal myslieť, že jadrové zbrane môžu byť použité ako súčasť konvenčného konfliktu – zásadným spôsobom by to zmenilo charakter akéhokoľvek konfliktu“.

Druhý muž Kremľa Medvedev reagoval : „Skĺzli sme do obdobia novej studenej vojny… Politika NATO voči Rusku zostáva nepriateľská… Takmer denne sme označovaní za najväčšiu hrozbu voči NATO ako celku, alebo jednotlivo voči Európe, Amerike či iným krajinám. Medzitým skutočné hrozby, ktoré existujú v našom malom svete, a dúfam, že tomu rozumiete, spočívajú v niečom celkom inom,“ povedal ruský premiér, ktorého citovala agentúra DPA.( február 2016)

Niekto tlačí Európu do vojnového konfliktu? Vedome šíri správy o už-už sa chystajúcich rusoch okupovať časť svojich susedov? My máme skúsenosť s Ruskom dvojakú. Najskôr nás v roku 1945 oslobodili, potom nás v roku 1968 okupovali, rovnako ako predtým Poľsko či Maďarsko. Preto sú stredoeurópania náchylný uveriť akejkoľvek správe o hrozbe Ruského medveďa.

Osobne považujem túto informačnú vojnu za účelový a dobre premyslený HOAX. Prečo?

  • Všetci strašia, že rovnako ako Krym dopadnú aj susedia, vrátane veľkej Ukrajiny. Na jej územie boli už pozvané stovky vojakov Nato na veľké cvičenie, ktorí podľa mojej skromnej mienky neodídu, len budú redislokovaní do nejakého centra logistickej pomoci. Krym bol anektovaný Ruskom, všetci to vieme a aj som to morálne odsúdil. Už menej sa vie príčina, ktorá k tomu viedla. Všetci vedia že ak by Rusko dostalo výpoveď zo svojej námornej základne na tomto poloostrove, fakticky by stratilo kontrolu Čiernomorského aquatória. Argumentovali sme, že Krym bol ponechaný Ukrajine v roku 1992 výmenou z zlikvidovanie jadrového arzenálu, ktorý sa na jej území nachádzal, čo Ukrajina splnila. Avšak po druhomajdanovskom politickom a vojenskom vývoji všetko smeruje k situácii, keď Ukrajina bude mať na svojom území jadrové zbrane NATO, čomu Rusko asi nezabráni, takže splnenie bezjadrovej Ukrajiny je pasé. Z dôvodu strategického prístupu k Čiernemu moru porušili Rusi právo nedotknuteľnosti hraníc a obsadili Ukrajinský Krym, čo neschvaľujem, ale poukazujem na hlavný strategický dôvod.
  • Pri rozpade ZSSR v roku 1990 som bol práve v Moskve a sledoval som ho v priamom prenose. Začalo to práve v Litve. „Litovská SSR od dnešného dňa neexistuje. Nový názov znie Litovská republika,“ oznámila agentúra ČTK 11. marca 1990 potom, čo litovský parlament vyhlásil nezávislosť. Litva spustila lavínu, ktorá načala rozpad Sovietskeho zväzu. Prišlo aj krvavé pokračovanie. Napätie vyvrcholilo krátko po polnoci 13. januára 1991. Sovietska armáda obsadila strategické budovy vo Vilniuse. Správy o 14 mŕtvych po prestrelke pod televíznou vežou obleteli svet. Jarné referendá vo všetkých pobaltských krajinách sa skončili jednoznačne v prospech odchodu zo Sovietskeho zväzu. Pri účasti 84,7 percenta sa v Litve za nezávislosť vyslovilo 90,47 percenta voličov. Naopak, referendum o uchovaní moderného Sovietskeho zväzu absolútne ignorovali. V Litve naň prišlo necelých 19 percent voličov. Politika teroru vyvrcholila 31. júla zabitím siedmich colníkov na litovskom priechode Medininkai. Po nezdarenom augustovom puči( 1991), ktorý viedol ruský viceprezident Gennadij Janajev, západný svet a aj Moskva litovskú nezávislosť v septembri uznali. Pobaltská trojka sa 18. septembra 1991 stala súčasťou OSN. Sovietsky zväz sa definitívne rozpadol.
  • Odvtedy sa hranica štátov NATO presunula smerom k Rusku, je v priamom kontakte.V roku 1989bola hranica NATO na línii Nemecko- Československo- Poľská hranica. NATO získalo Česko, Slovensko, Poľsko, Bulharsko, Rumunsko, Estónsko, Lotyšsko, Litvu Maďarsko Slovinsko, Chorvátsko. Rusi zostali v hraniciach Ruska z roku 1991.Kto sa posunul kam?? Toto bolo všetko z našej strany dobrovoľné rozhodnutie, ale na zmene strategickej mapy to nehrá žiadnu úlohu.

A teraz si položte VŠETCI čo veríte, že Rusko znova chce vlastniť POBALTIE otázku. NAČO BY MU BOLO??? Ak by ho okupovalo, čo by dosiahlo? Tí čo veria takýmto hlúpostiam zabudli ako to skončilo v roku 1991. Niet tam nič, čo by mohlo Rusku ekonomicky, politicky alebo vojensky v dobe mieru pomôcť. Všetko len a len potenciálne problémy, nenávisť neudržateľnosť. Takže ak niektorý analytik vyhodnotil, že práve toto Rus chce, tak nás KLAME alebo úplne osprostel, tejto variante neverím. Takže klame. K čomu je takéto klamstvo dobré?

Vyvolávaním pocitu bezprostredného ohrozenia našich východných hraníc, povoľujeme politikom schvaľovať to, čo by sme za normálnych mierových okolností nikdy nepripustili. Budeme musieť začať vyčleňovať na obranu minimálne sľúbené a zároveň vyžadované 2% DPH ročne. Kto nám prezbrojí armádu? Vidíme že nie náš priemysel, ale ten z USA a západnej Európy. O čo teda ide? Takže ak má teraz naša obrana v roku 2017 plánovaný rozpočet 836 380 373 Eur, tak pri náraste na 2% by to malo byť pri HDP v roku 2016 vo výške 79,199 mld. Eur na hranici asi 1,8 MILIARDY EURO….. KOMU VEZMEME MILIARDU  aby sme ju mohli dať armáde????

Ak teda budeme vyčleňovať na obranu 2% HDP bude to DVOJNÁSOBOK financií ako sme dávali doposiaľ… A toto sa týka všetkých štátov strednej Európy, lebo nikto okrem Poľska sa 2% nikdy nepriblížil.

Vždy ide len o peniaze.Rozohrali sme cielene nebezpečnú hru, za účelom zrýchlenia obratu finančných prostriedkov  pomocou zbrojných zákaziek. To prinesie trvalejšie oživenie priemyslu v niektorých štátoch. Poľsko prezbrojuje, nútené k tomu budú pod priamou ruskou hrozbou celé NATO. A to sú miliardy dolárov a euro. A to už predsa stojí za to vyvolanie napätia a obáv…. Všetky najnovšie štáty NATO ( postkomunistické ) potrebujú niekoľko stoviek bojových lietadiel,, vrtuľníkov, dopravných lietadiel, tankov, systémov protivzdušnej obrany. Takáto situácia sa predsa musí využiť. Lebo zisk pre niekoho bude omnoho väčší, ako vynaložené prostriedky na vyvolanie tohto stavu. Avšak len dovtedy, až náhodou nikomu neprdne v gebuli a neprekročí tenkú hranicu, ktorá pri takejto politike nemusí byť ani postrehnuteľná….

P.S.: v roku 1995 sme kúpili v rámci vyrovnania dlhu MiG-29 cena jedného bola vtedy asi 21,5 miliona USD. Dnešné lietadlá podobného určenia sú na trhu od 80 mil euro vyššie.( JAS 39 GRIPPEN- 89 mil USD,EUROFIGHTER – 140 mil, F35 130-180 mil USD…SU-35 cena za kus 83 mil USD pri dodávke 24 ks Číne , kontrakt 2016… A je jedno či to zaplatíte lízingom počas 15 rokov alebo priamo v obchodnej zmluve so splátkovým kalendárom. S 300 sa dalo v roku 1997 kúpiť asi za 150-180 mil USD, teraz je podobný systém viac ako  dvojnásobne drahší…  Nový Mi17 stojí okolo 15-16 mil  euro/odvezie 31 vojakov), nový UH60 minimálne 23 mil(11 vojakov) . Dve lietadlá Spartan sme zazmluvnilili v roku 2014 asi za 69 miliónov, + preškolenie posádok a logistická podpora asi za 30 miliónov. Ich hlavnými používateľmi sú doteraz Taliansko, Grécko, Bulharsko, Litva…tak už vieme kam pôjdu tie miliardy z rozpočtu naviac?

Zdroje: encyklopedia.sme., pravda, washington post,euroekonom sk, military ru, Jane’s All the World’s Aircraft

 

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3133020x
Priemerná čítanosť článkov: 5717x

Autor blogu

Kategórie

Archív