Založ si blog

Prelomové parametre tretej Ficovej vlády! Prínos aj pre EU?

Po voľbách to vyzeralo, že sa konečne dostane k slovu opozícia Smeru a zostaví vládu. Nešťastím veľkých EG jednotlivcov a ich politickou nevyzrelosťou  sa tomu tak napokon nestalo. Prvá chyba nastala hneď počas povolebnej noci, niektorí páni a dámy si v eufórii začali deliť „fleky“ v budúcej vláde či parlamente. Okamžite zvolali rokovania o možnej budúcej koalícii, iní zasa okamžite začali nadávať tým menej úspešným a nadraďovať sa nad nich. Pourážať svojich budúcich koaličných partnerov a samozrejme od nich očakávať podporu vlastného ega, to bola najväčšia chyba súdruha Matoviča, akej sa mohol dopustiť.

A tak sme boli svedkami scenára, že po vyhlásení predstaviteľa SNS Danka o rozhodnutí vstúpiť do rokovania o budúcej koalícii s Ficom a nie Sulíkom, v poldňovom oneskorení sa pridali predstavitelia strán MOST a SIEŤ. Toto prinieslo  v historicky krátkom čase ( týždeň) koaličnú dohodu a postavenie novej vlády. Tá predstavila svoj program, s ktorým sa bude v pondelok 18.4. 2016 uchádzať v parlamente o vyslovenie dôvery. Prelomovým počinom takto sformovanej vlády pokiaľ dostane dôveru( čo sa predpokladá) je viacero faktov:

  • Konečne sa zrušilo hranie na pravicu a ľavicu, pretvárka, ktorá neprinášala žiadne pozitíva, len rozdeľovala politikov a voličov, nie podľa konaných činov, ale podľa kecov prednášaných voličom.
  • Skončilo sa obdobie všetci proti jednému, ktoré prinieslo TRI KRÁT vládu SDKU bez vyhratých čo i len jediných parlamentných volieb.
  • Ukázali sme nadnárodnostnú tvár Slovenska, keď vo vláde budú spolupracovať národniari so stranou reprezentujúcou hlavne menšinových Maďarov. V minulosti absolútne nepredstaviteľný fakt, v jednej dobe ich polarizácia nám bránila v integrácii do nadnárodných štruktúr.
  • Nasleduje ďalšie upevnenie „Vyšegrádskej“ spolupráce, ktoré po dohode s Macedónskom ako jediné zadržalo prílevy utečencov z Grécka. Odfrkli si Nemci aj Rakúšania a konečne prestali nadávať našej skupine do xenofóbov…
  • Predpokladaná stabilita takto zostavenej vlády v predvečer nášho predsedníctva v EU nám pridáva na kredite a robí z nás krajinu schopnú prospešných politických kompromisov. Toto potrebujeme teraz aj v celoeurópskom meradle uviesť do praxe.

 

Oproti minulej jednofarebnej vláde je tu predpoklad skončenia „bezhraničného bačovania“ pri rozdeľovaní a investovaní štátnych prostriedkov do rozvoja všetkých odvetví. Je tu predpoklad krížovej kontroly a nadstraníckeho prístupu k riešeniu problémov. Traja členovia tejto vládnej koalície by tvorili jadro aj tej vlády, ktorá už bola oslavovaná no napokon jej tri subjekty skončili v opozícii. Ak vezmeme v úvahu fakt, že štyria sa dohodnú určite skôr ako šiesti, tak sa javí táto vláda omnoho stabilnejšou ako v prípade vzniku vlády SaS, OĽaNO, Kollár- sme rodina, spolu s teraz vládnucimi MOST, SIEŤ a SNS. Prvé tri strany nahradil SMER, ktorý predstavuje kontinuitu doterajšieho rozvoja.

Najväčší problém samostatnej Ficovej vlády bol v nekontrolovanej moci a bačingu s financiami. Toto je štvorkoalíciou teoreticky zamedzené.

Som veľmi zvedavý, či využijeme historickú šancu „zmiešanej vlády stability“ a či prestaneme deliť politiku na modrú a červenú ale začneme ju vnímať na pozitívnu a negatívnu. Teda na prospešnú a kontraproduktívnu. Je veľká pravdepodobnosť, že už nikdy nenastane po voľbách situácia všetci proti jedinému. V období krízy identity „Šengenu“ potrebujeme stabilný bod od ktorého by sme sa mohli odraziť. Dúfam, že takýmto bodom bude štvorročné pôsobenie novej vlády.

Je možný aj scenár pádu vlády pre hriechy minulosti hlavne najsilnejšej strany… čo by viedlo k predčasným voľbám s neistým výsledkom.. možno pozitívnym..

POŽIJEME UVIDÍME, hovorievala moja babka.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

SR Prezidentka Čaputová Úradovanie Východ Prešov Návšteva

Čaputová: Z východu som nadšená, rada sa sem vraciam

25.04.2024 21:45

Prezidentka navštívila rusínske divadlo, evanjelické gymnázium, centrum pre obete násilia či národnú kultúrnu pamiatku na Solivare.

SR Bratislava EK Vláda Jourová RTVS MK Stretnutie TK BAX

Jourová rokovala s Ficom i Šimkovičovou: Nikto si neželá, aby Slovensko prišlo o peniaze EÚ, eurokomisia má však otázky

25.04.2024 19:57

EK diskutuje s vládou o zmenách v trestnom práve, ktoré vládna koalícia napriek žiadosti komisie presadila v zrýchlenom režime.

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3137825x
Priemerná čítanosť článkov: 5726x

Autor blogu

Kategórie

Archív