V stredu 18. 10. 2023 vykonali USA jadrový test v Nevade.

20. októbra 2023, simon22, Nezaradené

Táto správa prišla krátko potom, ako Rusko zrušilo ratifikáciu zmluvy o zákaze jadrových skúšok a tak sa dostalo do rovnocennej pozície s USA či Izraelom, ktorí tú zmluvu neratifikovali a teda nie je pre nich záväzná. Nebol to klasický nukleárny  výbuch, ale..

18.10.2023 USA uskutočnili jadrovú skúšku v Nevade niekoľko hodín po tom, ako sa Rusko rozhodlo zrušiť globálny zákaz skúšok
Test sa uskutočnil niekoľko hodín po tom, čo ruskí zákonodarcovia oznámili, že plánujú odvolať ratifikáciu globálnej zmluvy o zákaze jadrových skúšok
Louis Casiano Autor Louis Casiano Fox News
Publikovaný 19. októbra 2023 19:36 EDT
Stredajší test použil chemikálie a rádioizotopy na „overenie nových modelov prediktívnych výbuchov“, ktoré môžu pomôcť odhaliť výbuchy atómov v iných krajinách, uviedla agentúra Bloomberg s odvolaním sa na ministerstvo energetiky.
„Tieto experimenty posúvajú naše snahy o vývoj novej technológie na podporu cieľov USA v oblasti nešírenia jadrových zbraní,“ uviedol vo vyhlásení Corey Hinderstein, zástupca správcu pre obranné jadrové nešírenie v Národnej správe jadrovej bezpečnosti. „Pomôžu znížiť globálne jadrové hrozby zlepšením detekcie podzemných testov jadrových výbušnín…. Test je pozoruhodný svojím načasovaním. Ruskí zákonodarcovia oznámili svoj zámer odvolať ratifikáciu Zmluvy o všeobecnom zákaze jadrových skúšok.
Návrh zákona dostane ruská horná komora, Rada federácie, ktorá sa ním bude zaoberať budúci týždeň. Zákonodarcovia Rady federácie už uviedli, že návrh zákona podporia.
Zmluva prijatá v roku 1996 zakazuje všetky jadrové výbuchy kdekoľvek na svete, hoci nikdy úplne nenadobudla platnosť. Okrem USA ho ešte musia ratifikovať Čína, India, Pakistan, Severná Kórea, Izrael, Irán a Egypt.
Americkí predstavitelia uviedli, že je potrebná väčšia transparentnosť, pretože zatiaľ čo USA a Rusko netestujú hlavice, vykonávajú takzvané podkritické experimenty – explózie, ktoré overujú návrhy zbraní bez množstva atómového materiálu potrebného na udržanie reťazovej reakcie. Informovala o tom správa Bloomberg. …
 Zmluva o nešírení jadrových zbraní zakazuje aj takéto testy, nielen čisté jadrové výbuchy. Akosi som nezachytil informácie o tomto teste v našich médiách, všetci len písali, že sa na test pripravuje Rusko, keď pozastavilo platnosť tej zmluvy pred pár dňami. To poukazuje na fakt, že Rusi vedeli o pripravovanom teste v USA a rozviazali si ruky na prípadnú technickú odpoveď u seba doma. Akosi som prepočul rozhorčené reakcie politikov u nás doma či v EU. Rus mlčí a to je zlé..
Roztočíme špirálu nových testov a vývoja nových nukleárnych zbraní? Kto za to ponesie vinu? Budeme stále prezentovať jediný „správny a univerzálny názor“??
Zdroj Fox News a Bloomberg
bloomberg 19.1023