Fajčenie nikotínu škodí v každej podobe, či v cigaretách vaporizéri alebo e-cigaretách, ktoré sú vlastne vaporizér.

26. apríla 2023, simon22, Nezaradené

Nikotín je návyková látka, ktorej sila návyku je porovnateľná s tvrdými drogami. Nie účinkom, ale rýchlym získaním návyku a zložitosťou sa ho zbaviť.

Tabak dorazil do Európy vďaka objaveniu Ameriky na konci 15. storočia. Indiáni ho používali často a jeho omamný účinok sa zapáčil aj na starom kontinente. Ak sa spýtaš fajčiara prečo? Odpoveď je vždy nepriama, nikdy nepovie prečo vlastne fajčí. Lebo to je príjemné? Lebo si 5 minút oddýchne v práci? Lebo mu to chutí? Ani samy nevedia presne definovať nutkavú potrebu zapáliť si, len vedia, že musia. A to je ten návyk… Nebudem sa rozpisovať o škodlivosti nikotínu pre naše zdravie, je všeobecne preukázaná. Modernými technológiami sme odstránili väčšiu časť dehtu pri fajčení , no návykovosť a škodlivosť nikotínu nie. LEN SA TO TVÁRI AKO ZDRAVŠIE….

Prvý tabak sa fajčil fajkami a bol výsadou vyššej spoločnosti rovnako, ako príchod cigár do vychýrených pánskych klubov veľkých svetových miest. Nebol tam papier ani iné látky okrem čistého tabaku.

Pre robotníkov bola pauza hodinka na cigáru nepredstaviteľná, tabakový priemysel si poradil, vytvoril cigaretu. Malú sestru cigáry vyrobenú z menej kvalitných listov tabaku posekaného na kúsočky zabaleného do papierika. Žlté prsty nikomu spočiatku nevadili, až dámam ktoré taktiež vo vyššej spoločnosti prepadli fajčeniu a tak vznikol cigáršpic. Dlhá kostená či drevená rúrka do ktorej sa pripevnila cigareta. Odstránili sme žlté prsty od okiadzania dymom, no nikotínu a dehtu šlo do pľúc stále rovnako. Prvý vynález na zmiernenie vdychovania škodlivín bol „vatový filter“ ktorý ich mal zachytávať, no zachytával akurát tak kúsočky tabaku, ktoré fajčiar bez filtra neustále vypľúval pri fajčení cigariet, lebo mu liezli na jazyk.

Drevené filtre: Filtrujte škodlivý materiál: Udržujte svoje zdravie, filtruje toxické materiály, ako je nikotín, benzopirén, uhoľný decht atď. zabraňuje žltnutiu či černeniu zubov.

Môj tatko bol silný fajčiar, najskôr fajčil Detvy bystrice, Čárdy, potom prešiel na robotnícke Marsky s filtrom. Tie neskôr začal dávať do dreveného či plastového filtra s kovovým jadrom, kde sa zachytávala časť nikotínu a dehtu a musel sa pravidelne čistiť. Ani pohľad na to smradlavé tmavohnedé blato ho neodradil.

Na Blízkom Východe a Oriente šli cestou vodnej fajky. Tá bola všestrannejšia, lebo do jej korunky ste si mohli dať tabak, marihuanu hašiš či iné materiály, ktoré ste chceli vyfajčiť. Bola to skôr spoločenská záležitosť, ako niečo pre rýchlu pauzu robotníka, vydržala tlieť podľa veľkosti obsahu korunky aj dve hodiny. Vodná fajka funguje na princípe ochladzovania dymu prebublávaného cez studenú vodu, v ktorej sa zachytávajú hrubé nečistoty – ako je napríklad vytečená melasa z tabaku alebo popol z vyhoreného uhlia.

Základom dobre pripravenej vodnej fajky je predovšetkým korunka (kotlík) so správne naplneným tabakom. Tabak je ohrievaný teplom od rožhavených uhlíkov, ktoré sú vložené do HMS (Heat Management System) alebo sú položené na dierkovanom alobale, ktorý je natiahnutý na korunke. Dym od tabaku naloženého do korunky, postupuje cez rúrku (stem) smerom nadol, pod hladinu studenej vody napustenej do vázy. Cez vodu potom dym prebubláva na jej hladinu a odtiaľ do tela fajky (do srdca / komôrky / základne), kde sa nachádza vyústenie (konektor) pre hadicu. Hadica je ukončená tzv. náustkom, cez ktorú fajčiar hlbokými vdychmi inhaluje dym do pľúc.

Vaporizér (z latinského vapor, para) bol patentovaný asi v roku 1926, no za medicínskym účelom vdychovať výpary liečivých byliniek. Je to v podstate parný prístroj, ktorý dokáže zmeniť pevné, alebo kvapalné skupenstvo látky na plyn. Je alternatívou inhalácie a využíva podobný princíp ako napr. aromaterapia – podobnosť možno vidieť predovšetkým u prvých vaporizérov, ktoré boli sklenené, a bylina v nich bola zahrievaná plameňom. V súčasnosti sú najčastejšie používanými prístrojmi plynové vaporizéry, ktorých výhodou sú malé rozmery, vďaka tomu je možné ich nosiť kdekoľvek so sebou. Pomerne bežné sú aj elektrické vaporizéry, napr. v Nemecku majú niektoré typy certifikát aj pre použitie v <strong> medicíne.

Všeobecne je pri vaporizácii účinnosť byliniek oveľa vyššia – je to dané tým, že z množstva byliniek sa vaporizáciou získa oveľa viac liečivých látok, ako napr. bežným luhovaním vo vriacej vode (niektoré látky sa uvoľňujú až pri teplote 130 °C a vyššie, čo nemožno dosiahnúť varením). Medzi zdravotné ťažkosti, ktoré možno pomocou vaporizácie zmierniť, patrí napr. prechladnutie, chrípka, či iné respiračné ťažkosti, problémy s trávením, zápalmi, či prejavy stresu.

Elektronická cigareta bola vyvinutá a patentovaná v Číne v roku 2003-2006. Prvá moderná elektronická cigareta, podobná dnešným elektronickým zariadeniam, bola vyvinutá a patentovaná v Číne! V roku 2003 lekárnik Hon Lik vytvoril prvé skutočne elektronické zariadenie. Hon Lik bol silný fajčiar, ktorého otec zomrel na rakovinu pľúc. Počas nasledujúcich niekoľkých rokov sa jeho verzia e-cigarety postupne stala najobľúbenejšou alternatívou fajčenia na svete.

Vaping sa rýchlo stal novodobým trendom vďaka svojej rozmanitosti chutí a foriem. Podporili ho známe osobnosti a stovky konkurentov sa rozbehli s ich vlastnými produktmi a predstavou o smerovaní vapingu. Rôzne štýly a farby z nich urobili módnu novinku a popularita vapingu začal pomaličky ale isto rásť.

Toto zariadenie vytvára jemnú paru podobnú dymu zahriatím kvapalnej náplne nazývanej e-liquid. Túto paru následne užívateľ elektronickej cigarety vdychuje podobne, ako dym z cigarety. V elektronickej cigarete však nedochádza k produkcii spalín so škodlivinami, ale iba k odpareniu tekutej náplne, tvorenej z propylénglykolu a rastlinného glycerínu. Celá elektronická cigareta sa skladá z viacerých častí: atomizér, batéria a cartridge/žhaviaca hlava, v ktorej je náplň, nazývaná e-liquid. Býva s nikotínom aj bez a často je aj s prímesou rôznych vonných esencií. Elektronická cigareta má (v prípade že obsahuje nikotín) podobný účinok ako obyčajná cigareta, avšak bez škodlivých látok a neobťažuje okolie zápachom spalín. Napriek tomu, že oficiálny názov je elektronická cigareta (e-cigareta), funkciou ide o vaporizér.

Pri potiahnutí sa pomocou atomizéra aktivuje podtlakový spínač a zopne obvod, ktorý z batérie napája atomizér. Ten je svojou podstatou zahrievacie teliesko, ktoré e-liquid mení na paru. Podľa druhu náplne a vaporizéru si užívateľ môže zvoliť, aké množstvo nikotínu bude prijímať. Pri inom type mechanizmu sa spúšťa zahrievanie stlačením tlačidla užívateľom.

Zvyčajne je náplň elektronickej cigarety (e-liquid), zložená z propylénglykolu alebo Glycerolu, prípadne obidvoch alebo s pridaním +-1% destilovanej vody. Obsahuje aromatické látky, zvyčajne potravinárske arómy. Všetky prísady musia spĺňať prísne kritériá zdravotnej nezávadnosti. E-liquid môže obsahovať voliteľné množstvo nikotínu. Množstvo nikotínu sa obvykle uvádza v miligramoch na jeden mililiter, čo zodpovedá približne desatinám percent (16 mg/ml = 1,6% objemových).

Bežné obsahy nikotínu v komerčných e-liquidoch sú 0 mg/ml, 3mg/ml, 6 mg/ml, 8 mg/ml, 11 mg/ml, 16 mg/ml, 18 mg/ml a 24 mg/ml( extrémne). Pritom v cigarete podľa kvality sa nachádza 1,2mg až 23 mg čistého nikotínu. Označenie light obsahujú v cigarete asi 0,8 mg nikotýnu. Ak teda vyfajčíme 20 cigariet denne vdýchne fajčiar 20-36 mg nikotínu denne. LIGHT je spása? NIE. Výskumníci skúmali, prečo sa za posledných 50 rokov rapídne zvýšil počet chorých na rakovinu – adenokarcinóm, ktorý sa vyskytuje hlboko v pľúcach. Zistili, že za to môžu light cigarety so špeciálnymi tzv. vetranými filtrami. Štúdia odhalila jasné prepojenie medzi nárastom výskytu adenokarcinómu a vyšším dopytom po cigaretách s označením light.

Cigarety s malými otvormi vo filtroch sa dostali na trh práve pred 50 rokmi a predávali ich s označením ako zdravšie a nízkym obsahom dechtu.

Odborníci veria, že práve malé dierky vo filtroch umožňujú fajčiarom vdychovať viac dymu, ktorý obsahuje väčšie množstvo chemických látok a iných toxínov spôsobujúcich rakovinu. Výskum na Ohio State University viedol doktor Peter Shields.

„Naše údaje naznačujú jasný vzťah medzi pridaním vetracích dierok do filtrov cigariet a zvýšeným počtom pľúcnych adenokarcinómov, ktoré sa vyskytli u ľudí v posledných 20 rokoch. Čo je najdôležitejšie, tieto otvory pridávajú do všetkých cigariet,“ tvrdí Shields.

US Food and Drug Administration tvrdí, že najznámejšia značka cigariet má až 26-percentnú ventiláciu filtra. V Amerike či Británii je už zakázané predávať cigarety s označením light či nízky obsah dechtu, pretože ide o zavádzanie spotrebiteľa.

Súhlasím s tvrdením, ak nepoužijeme do vaporizéra – E-cigarety nikotín, alebo inú návykovú látku, tak je jeho fajčenie neškodné pre užívateľa a okolie. KTO však bude zisťovať čo majú stovky ľudí okolo vás naplnené vo svojich dymičoch?? Preto si myslím, že sa musíme aj k E-cigaretám správať ako k tým nikotínovým, lebo nie je možné ich rozlíšenie voľným okom. Najrozumnejšie je prestať fajčiť a nespoliehať sa na menej škodlivé či viac zdravé fajčenie, to vás zvádza k zvýšeniu intenzity vo viere, že si neškodíte.