Založ si blog

Sme na prahu vojny? Bude regionálna, či svetová?

Zasa sme sa ocitli  na prahu svetovej vojny veľmocí ako v roku 1962 či 2014? Putin pred dvoma dňami prehlásil. Červená čiara pre nás znamená vojská NATO na ukrajinskom území. Naša odpoveď bude dôrazná… včera 30.11. Stoltenberg konštatoval: Dúfajme v najlepšie pripravme sa na najhoršie… Severoatlantická aliancia plánuje svoje kroky v prípade ruskej vojenskej agresie proti Ukrajine. Oznámil to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg po prvom dni stretnutia ministrov zahraničných vecí v Rige .“Vidíme situáciu okolo Ukrajiny a vieme, že Rusko už použilo silu proti Ukrajine a Gruzínsku a že držia vojenské sily v Moldavsku. Preto je potrebné pripustiť možnosť, že Rusko opäť zvažuje možnosť použitia sily.“ „Môžeme dúfať v to najlepšie, ale musíme byť pripravení na to najhoršie,“ povedal Stoltenberg.

Hlavným cieľom dnešného dňa je podľa neho zadržať Rusko vo vykonávaní agresívnych akcií voči Ukrajine.. ONI SA ZBLÁZNILI

30.novembra, ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že rozšírenie vojenskej infraštruktúry NATO v Poľsku a Rumunsku považuje za hrozbu. „V reakcii na to sme boli nútení začať s vývojom hypersonických zbraní,“ povedal.

Od konca októbra začali západné médiá informovať o zvyšovaní ruskej vojenskej prítomnosti pozdĺž hraníc Ukrajiny . Naposledy sa podobná vec stala na jar 2021 a vo svete tiež vyvolala vážne obavy. Ak by sa však udalosti na jar považovali za demonštráciu sily, súčasná situácia môže byť prípravou na skutočnú inváziu do Donbasu na východe Ukrajiny, domnievajú sa americké spravodajské služby.

Moskva všetky obvinenia z prípravy útoku na Ukrajinu odmieta a naopak poukazuje na zvýšenú aktivitu NATO pri ruských hraniciach. (DW) Na rozdiel od svojich amerických náprotivkov sú britskí špecialisti skeptickejší. Politológ Mark Galeotti v stĺpčeku pre Moscow Times pripomína, že mnohí už na jar predznamenali hroziacu ruskú inváziu.

A dnes verejne dostupné informácie nevysvetľujú eskaláciu americkej rétoriky, píše politológ, takže za tým môže byť tajná tajná služba.

Zdôrazňuje, že Kremeľ má málokedy podrobný akčný plán a je pravdepodobnejšie, že bude konať podľa situácie. Vojnové predpovede vo februári 2022 naznačujú úroveň plánovania, ktorá v skutočnosti nemusí existovať. najväčšou silou Kremľa

„Obavy z ruskej invázie na Ukrajinu sú bežným javom. Koncentrácia síl je značná, ale nie dostatočná na inváziu. Cieľom môže byť v prvom rade zadržiavanie s cieľom presvedčiť Ukrajinu, aby neútočila na separatistov z Donbasu, “ tweetoval Sir Lawrence Friedman. slávny britský vojenský historik.

Predpovedať ruskú vojenskú ofenzívu na Ukrajine je hlúposť, hovorí Jeff Hawn, postgraduálny študent na London School of Economics, v časopise Foreign Policy.

„Nezodpovedné správanie tlače a niektorých vlád, od panických titulkov v Bloombergu, ktoré varujú pred rozsiahlou inváziou až po rôzne vyhlásenia sľubujúce ochranu územnej celistvosti Ukrajiny, len zvyšuje napätie v už aj tak ťažkom regióne,“ píše Hone na BBC.com

Moskva. 21. októbra. INTERFAX.RU – Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že skutočná vojenská prítomnosť NATO na Ukrajine predstavuje pre Rusko skutočnú hrozbu. „Tá hrozba (zo strany NATO – IF) má pre nás značný význam. Formálne členstvo v NATO (Ukrajina) sa možno neuskutoční, ale vojenský rozvoj územia už prebieha. A to skutočne predstavuje hrozbu pre Ruskú federáciu, „vyhlásili sme to, čo sme chceli. “ povedal Putin na stretnutí diskusného klubu Valdai v Soči. Zároveň načrtol paralelu so situáciou z konca 80. rokov, spojenej so zjednotením Nemecka. „Keď všetci zo všetkých strán hovorili, že po zjednotení toho istého Nemecka sa infraštruktúra NATO v žiadnom prípade nepohne na západ, aspoň Rusko by si tým malo byť isté. Tak povedali, boli verejné vyhlásenia. Ale čo v praxi? A teraz hovoria: kde sú tie papieriky, ukážte mi,“ povedal prezident. Zároveň poznamenal: „Takže raz to rozšírili a dvakrát rozšírili, ale aké sú vojensko-strategické dôsledky? A je to jednoduché, stačí kliknúť na tlačidlo, stačí zmeniť softvér a je to to.“ „Samozrejme, všimli sme si to,“ dodal prezident.

Deň predtým sa vyjadril aj minister obrany RF Šojgu: Počet letov prieskumných a taktických lietadiel vzdušných síl NATO v ruskej pohraničnej oblasti sa v porovnaní s minulým rokom zvýšil takmer o tretinu, uviedol ruský minister obrany Sergej Šojgu. „Počet letov prieskumného a taktického letectva vzdušných síl NATO v oblastiach hraničiacich s Ruskou federáciou sa zvýšil o tridsať percent,“ uviedol Šojgu na spoločnom zasadnutí predstavenstva vojenských rezortov Ruska a Bieloruska. Podľa neho zostáva „vysoká intenzita operačného a bojového výcviku pod záštitou NATO“. „Každoročne sa v blízkosti západnej hranice štátu Únie koná viac ako 30 cvičení, ktorých scenár je založený na ozbrojenej konfrontácii s Ruskom, Poľskom, Baltským morom,“ – poznamenal minister obrany Ruskej federácie. .

Obe strany sa začínajú utŕhať z reťaze a jedna druhú obviňujú zo zvyšovania napätia Rusko-Ukrajinskej hranici. Nezabúdam, že v Kyjeve bol v 21.storočí vykonaný 2x štátny prevrat, pri ktorom boli zvrhnutí 2x zákonne zvolení predstavitelia Ukrajiny. Od toho druhého Majdanu  z Vianoc 2014 sa neustále zvyšuje napätie v okolí Donbasu, výsledkom čoho môže byť ozbrojený konflikt nezvrátiteľných rozmerov…A bude úplne jedno kto a prečo, ak sila zvíťazí nad politikou, nebude víťaza.. porazení budeme všetci.

Najnovšia Putinova reakcia.

Dnes 1.12.2021 pri príležitosti odovzdania poverovacích listín 20 novým veľvyslancom v Moskve Putin okrem iného povedal. V dialógu  s USA a ich spojencami budeme trvať na vypracovaní konkrétnych dohovorov ktoré vylúčia akékoľvek ďalšie posúvanie NATO na východ a rozmiestnenie systémov zbraní, ktoré nás ohrozujú v bezprostrednej blízkosti od územia Ruska. Navrhujeme začať o tomto cielené rokovania. Zvlášť upozorňujem, že potrebujeme právne garancie, pretože západní kolegovia nedodržali  existujúce ústne dohody, všetkým je známy prísľub, že NATO sa nebude rozširovať na východ. Urobili však presný  opak, naša starosť o Ruskú bezpečnosť bola odignorovaná, a pokračujú v jej ignorovaní. Pre seba nežiadame žiadne špeciálne podmienky. Chápeme, že akékoľvek dohody musia uspokojiť jak potreby Ruska, tak aj všetkých štátov Euro Atlantického priestoru. Pokojná a stabilná situácia musí byť zabezpečená pre všetkých a je potrebná všetkým bez výnimky.

 

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112908x
Priemerná čítanosť článkov: 5733x

Autor blogu

Kategórie

Archív