40+40, dnes máme smutné výročie. ..

8. decembra 2020, simon22, Nezaradené

Lennon nightswithalicecooperSvet sa dozvedel 8.12. 1980 o 23:15 východného času ( v Európe už 9.12) šokujúcu správu , bol zastrelený jeden z najväčších hudobných lídrov populárnej hudby 20. storočia, John Winston Lennon.

Pri vychádzaní z budovy 8.12.1980 okolo 17,00 poskytli John a Yoko niekoľkým postávajúcim fanúšikom autogramy a odišli do štúdia. Jeden z fanúšikov vtedy odfotografoval Johna Lennona, ako podpisuje obal albumu Double Fantasy mladíkovi, ktorý bol neskôr identifikovaný ako Mark David Chapman… Pri návrate zo štúdia sa cestou na večeru zastavili doma, že skontrolujú vtedy päťročného syna Seana. Bolo 22:50, pri vchádzaní do brány domu Chapman  zavolal „Mr. Lennon!“, John sa zastavil a otočil sa smerom k nemu. Chapman zaujal postoj strelca a z revolveru kalibru .38 Special päťkrát na Lennona vystrelil duté, expanzné projektily. …Vrátnik podišiel k nemu a spýtal sa ho „Vieš, čo si práve urobil?“ načo Chapman mu pokojne odpovedal „Práve som zastrelil Johna Lennona.“ („I just shot John Lennon.“). Žil 40 rokov a mŕtvy je dnes tiež 40 rokov… jeho hudba je večná..

Spevák, skladateľ, textár, člen slávnych The Beatles, protivojnový aktivista, asi najväčšia osobnosť rockovej hudby 20 storočia. Jeho kariéra trvala od roku 1957 do roku 1976, potom sa odmlčal, aby sa vrátil znova čerstvým albumom Double fantasy, ktorý skomponoval. Chcel ním reštartovať svoju spevácku kariéru po štvorročnej hudobnej odmlke. Osud mu však postavil do cesty idiota, ktorý sa stal slávnym len vďaka tomu, že Johnovi zobral život. Jeho hudba však umlčaná nebola a ľudia ju milujú neustále…..