O Šašovi a Kráľovi.

23. februára 2020, simon22, Nezaradené

šašo a kráľ

Bolo malé kráľovstvo , kde panoval vždy kráľ. Podľa dávnej tradície samotný ľud z času na čas rozhodol, ktože bude ich nový kráľ. Boli dvaja poslední, čo len k sebe hrabali, prišiel mladý človiečik a všetkých presviedčal, že on je ten správny, že on bude, najspravodlivejší, najlepší pre všetkých nekradnúci nový kráľ…

A tak ľud mu uveril a  mladíček z večera na ráno, stal sa nový kráľ. Na začiatku sľuby plnil, všetko zlé trestal, za národ sa bil, bol vskutku nový, dobrý kráľ… Čas nám plynul, sľub za sľubom v prach sa premenil a vietor do diaľky ich rozfúkal. Na kráľovskom dvore, ako to tak býva, jeden šašo o zábavku sa  postaral. Vystrájal on bláznovstvá, skákal ako opica, s pravdou aj keď krutou vtipkoval,  pozornosť pútal, jeho bláznovstvá nik vážne nebral, smial sa na nich  aj samotný kráľ…. Čas plynul, národ šomral a z hlúpeho šaša  pomaličky potichúčky, chytrý klaun sa stal. Všetci sa mu stále smiali, i nepriatelia kráľovi, no jeho vtipom už nie bláznovstvám, stále menej smial sa kráľ… Z šaša pre národ, chytrý múdry klaun sa stal..

Ide znova doba , keď si národ kráľa zvolí, starý kráľ len dúfa, že po štvrtý krát on bude tá voľba. Chytrý klaun však svojim vtipom , ako to tak vyzerá , celý národ presvedčí, že z kráľa  v bytí času, stal sa šašo, čo sľuby neplnil,národ klamal, okrádal… Iní čo byť kráľmi chceli, šaša , klauna vážne nebrali… teraz čumia jak péro z gauča,  prečo sme si na toho klauna väčší pozor nedali?? Večer pred tou voľbou kráľa, z klauna kráľ sa razom stáva… a starý kráľ kostým šaša aby si  pomaličky obliekal… On tým šašom bude hravo, otázka však znie nástojčivo neurvalo.. BUDE Z ŠAŠA, NESKôR KLAUNA, aj rozumný, spravodlivý nový kráľ??

Ako to tak vyzerá národ dôveru mu dal…..