Môže vyrobiť Irán v krátkom čase jadrovú bombu? Prečo nás zasa klamú? ?

8. júla 2019, simon22, Nezaradené

 

14 júla 2015 bola podpísaná mnohostranná jadrová dohoda s Iránom. Ten sa zaviazal signatárom dohody USA, Francúzsku, Veľkej Británii, Rusku, Číne a Nemecku v sto stranovej dohode a šiestich prílohách k obmedzeniu svojho jadrového programu a k jeho kontrole medzinárodnými inštitúciami. Základné body dohody boli:

Irán patrí medzi krajiny s rozsiahlym jadrovým programom, ale medzinárodná dohoda, ktorú v roku 2015 uzavrel so Spojenými štátmi, Veľkou Britániou, Ruskom, Francúzskom, Čínou a Nemeckom už tretím rokom ukazuje, ako možno zmraziť a postupne možno i absolútne ukončiť jadrový program regionálnej veľmoci.  ( 8.5.2018)

Irán začal v pondelok 7.7.2019 obohacovať urán na 4,5 percenta, čím prekročil limit stanovený v jadrovej dohode z roku 2015, ktorý im povoľoval obohacovanie na 3,67%

Normálny človek sa vystraší po prečítaní takto formulovanej správy a dá za pravdu tým, ktorí chcú strestať Irán za porušenie dohôd. Akosi nám však uniká podstata veci. Tak ju pripomeniem:

V prírode je urán v koncentrácii 0,7. Pre jadrovú bombu musí byť urán obohatený nad 90%. Irán prekročil limit 3,65% pri obohacovaní a začal obohacovať na 4,5% Pre použitie uránu ako jadrového paliva do elektrární je potrebné jeho obohatenie na úroveň 6-8%, inak nebude možné jeho použitie v reaktore elektrárne.

Dobre čítajme a sledujme „mainstrímové“ médiá ako informujú o tejto situácii. Na základe správ vypúšťaných Trumpom na sociálnych sieťach je skoro celý svet presvedčený, že Irán je len kúsoček od zostrojenia jadrovej bomby a tajné služby odhadujú túto dobu asi na jeden rok. Pritom je to celé klamstvo najhrubšieho zrna. Irán má k potrebným 90% obohatenia uránu nesmierne ďaleko, plutónium vo svojich reaktoroch nevyrába vôbec. A to nehovorím o ostatných komponentoch potrebných k zostrojeniu bomby. Napätie zvyšujú hlavne USA, ktoré nás zasa presviedčajú, že Irán začal útočiť na tankery rôznych štátov v Hormuzskom prielive, dokonca nám ukazujú aj video z takej akcie. Ak vedeli kde sa útočí, mali tam svoju piatu flotilu,. Ako je možné že daný útok neprekazili? Že nezajali tých čo kládli míny na lode alebo zberali nevybuchnuté??? Pri dnešnej vyspelej technike s dokonalým kamerovým a fotografickým záznamom nám ukázali video ako z prvej polovice osemdesiatych rokov minulého storočia, či dokonca zrnité a nekvalitné obrázky ako z pristátia na mesiaci. Toto vydávajú za jasný dôkaz viny Iránu.

Veľmi mi to pripomína situáciu pred napadnutím Iraku a dokazovaním , že Saddám má zbrane hromadného ničenia. Táto lož zvrhla diktátora a stál a životy asi milión Iračanov a niekoľko desiatok tisíc Američanov a vojakov iných národností.Výborný film vykresľujúci situáciu tesne pred inváziou Shock and Awe(2017) Irak má však asi 39 miliónov obyvateľov a bol decimovaný „prvou vojnou v zálive“. Irán má 89 miliónov obyvateľov a má omnoho konsolidovanejší a výkonnejší priemysel ako mal Irak v roku 2002.Je spojencom Číny aj Ruska.

Trump pravdepodobne úmyselne vyvoláva napätia , aby ich potom mohol ukorigovať rokovaním a vydávať sa za mierotvorcu.( príklad s KĽDR) Alebo jednoducho zbombarduje strategické ciele v Iráne. Lietadlá už boli raz vo vzduchu, no odvolal ich. Myslím si, že je už za hranicou dovoleného hazardu v medzinárodnej politike, naviac ak nemá podporu ani Európskych spojencov. Vysielanie dronov k či nad výsostné vody Iránu tiež nie je riešením. Požijeme a uvidíme, či sa dočkáme rokovaní , alebo bombardovania.