Zasadali predstavitelia vojenskej aliancie ŠOS. Máte tušenie čo to je?

29. októbra 2015, simon22, Nezaradené

28.10.2015 sa uskutočnilo zasadnutie predstaviteľov štátov združených v ŠOS.  V Moskve rokovali o výsledkoch zasadnutia svojich ministrov obrán a rozpracovali dokumenty ktoré tam boli prijaté o vojensko technickej spolupráci.   Suchá správa našincovi pravdepodobne nič nehovoriaca. Kto by len tušil čo je to ŠOS? Určite niečo bezvýznamné.

Práve naopak, je to momentálne jedno z najvýznamnejších vojensko politických zoskupení, ktoré má veľký význam hlavne v najfrekventovanejšom teritóriu blízkeho východu. Tak teda vedzme, ŠOS je ŠANGHAJSKÁ ORGANIZÁCIA  SPOLUPRÁCE…. NIČ??..

Toto VOJENSKO-POLITICKÉ združenie štátov vzniklo v rokoch 1996-7 podpísaním základnej dohody v Šanghaji medzi štátmi  Kazachstan, Kirgistan, Tadžikistan, Uzbekistan, Rusko a Čína. V roku 2015 sa pridali India a Pakistan( 10.júla 2015), o tomto fakte nás snáď nikto neinformoval, nepovažoval to za dôležité? . Ako štáty pozorovatelia sú prijatí Afganistan, Irán, Bielorusko, Mongolsko. Tento vojenský blok zahŕňa štáty s obyvateľstvom 3 miliardy a 40 miliónov( asi polovica obyvateľov zeme), rozkladá sa na 60% teritória Euro Ázie. Spoločná ekonomická sila je druhou v hrubom domácom produkte (HDP) a prvou  v HDP na obyvateľa . Mávajú summity každoročne, najvyšším orgánom je stretnutie háv štátov, posledné bolo v Ufe 9-10.júla 2015. Žiadosť o prijatie za „štát pozorovateľa“  majú podanú Bangladéš, Sýria, Egypt.

V deň vzniku Československa teda zástupcovia ministrov obrán zodpovedných za technickú spoluprácu členských štátov  posúdili ruský návrh a navrhnutý  prístup k zabezpečeniu spolupráce „Združení obranného priemyslu“ jednotlivých členských štátov, prijali potrebné realizačné opatrenia. V tejto súvislosti vyzerá skúška najnovšej  medzikontinentálnej rakety s doletom 11 000 km v rovnaký deň ako dôrazné varovanie a demonštrácia vojenskej spôsobilosti zasiahnuť v prípade potreby kdekoľvek na svete. http://simon22.blog.pravda.sk/2015/10/28/rusi-dnes-zdvihli-jadrovy-ukazovak-komu-a-preco/

Aj toto je ďalším krokom zapadajúcim do mozaiky vzrastajúceho napätia na medzinárodnej vojensko- politickej mape sveta. Ak si niekto predstavuje, že tu ide neustále len o protiváhu Ruska proti NATO, tak sa mýli a ako to tak vyzerá, omyl je podstatný.