Íri v referende povedali ÁNO manželstvám homosexuálnych párov.

23. mája 2015, simon22, Nezaradené

Katolícke Írsko sa ukázalo omnoho pokrokovejšou krajinou ako napríklad naše Slovensko. Krajina s 4,6 miliónom obyvateľov, z ktorých je až 87% rímskych katolíkov a len 6% obyvateľov bez vyznania, ako jedna z prvých krajín odsúhlasila v referende rovnoprávnosť homosexuálnych manželstiev s heterosexuálnymi. Už predreferendové prieskumy naznačovali že asi 60% zúčastnených bude za, len 25% bude proti. A presne tak sa v piatkovom referende aj stalo. Pri vysokej účasti  až 60% povedalo áno.

Nemyslím, že by sme Írov mali upodozrievať z úmyselného ničenia si svojej civilizácie, kultúry a historického odkazu kresťanstva, ako to prehlasovali u nás pred „zbytočným“  referendom jeho organizátori.

Tradičná „katolícka“ krajina sa odhodlala k tomuto modernému kroku, bez sváru a vytĺkania politického kapitálu. Premiér ich pred referendom vyzval aby svojim rozhodnutím vstúpili do histórie. Írom sa to podarilo a pripojili sa k liberálnym štátom sveta, kde je táto problematika už rovnoprávne vyriešená. Gratulujem im k ich rozhodnutiu.