Trenčianske CTčko za vlády Radičovej? . NKÚ robí chyby zámerne? Kto klame a prečo?

13. novembra 2014, simon22, Nezaradené

putáDnes som sa dočítal v Pravde , že CTčko v Trenčíne bolo obstarané podľa správy NKÚ za vlády Radičovej v októbri 2010. Článok tu http://spravy.pravda.sk/domace/clanok/336182-prokuratura-zacala-v-pripade-trencianskej-nemocnice-konat/

Takže nekričte, lebo aj vy máte maslo na hlave. Našiel som si zmluvu na dodávku tohto prístroja z roku 2010 ako a správu NKÚ z januára 2013, ktorá o tom hovorí.  A všade samý chaos. V správe NKÚ na str.6. sa hovorí:

„FN Trenčín v dvoch prípadoch (pri obstarávaní počítačového tomografu Somatom Definition As 64, pri obstarávaní komplexného súboru zdravotníckej a zobrazovacej techniky) spojila zákazku na dodanie tovaru so zákazkou na uskutočnenie stavebných prác v rozpore s ustanovením § 9 ods. 4 zákona o verejnom obstarávaní.

MZ SR odsúhlasilo FN Trenčín v októbri 2010 obstarávanie CT prístroja s predpokladanými nákladmi 1 600 000,00 eur, pričom v prípade nedostatku vlastných prostriedkov bolo potrebné obstarať CT prístroj s nižšími obstarávacími nákladmi. Vestníku verejného obstarávania bola zverejnená predpokladaná hodnota zákazky 2 000 000,00 eur. Z ôsmich záujemcov, ktorí si prevzali súťažné podklady, predložil ponuku len jeden uchádzač, s ktorým FN Trenčín uzatvorila zmluvu o dielo s cenou 2 340 634,80 eur. Úhrada bola rozdelená do 48 splátok. Úsporami pri stavebných prácach bola cena diela dodatkom č. 1 k zmluve o dielo znížená o 41 000,00 eur, na sumu 2 299 634,80 eur. NKÚ SR prieskumom trhu zistil, že totožný druh CT prístroja, ktorého špecifikácia bola len v minimálnej miere odlišná, obstarala istá súkromná spoločnosť v roku 2008 priamo od výrobcu (jeden zo záujemcov, ktorý nepredložil ponuku). Z porovnania vyplynulo, že aj keď táto spoločnosť nebola povinná vytvoriť súťažné prostredie a postupovať podľa zákona o verejnom obstarávaní, CT prístroj obstarala za cenu približne o 50 % nižšiu ako FN Trenčín. Nákup prístroja financovala táto spoločnosť prostredníctvom leasingovej spoločnosti počas 60 mesiacov. OPAKUJEM lacnejšie o 50%.

Čísla a ceny sedia, ale zmluva na tento prístroj bola podľa zverejnenej kópie podpísaná ešte 29.3.2010. link na zmluvu:

http://www.fntn.sk/files/verejne%20obstaravanie/zmluvy/FN%20TN%2064_10.PDF

v názve je slovíčko návrh .. ktoré je tam skopírované asi z prípravnej verzie zmluvy.. avšak  je tam aj strana s podpismi ako aj dodatok o tom znížení ceny.

Moja otázka znie.. bol kontrolór NKÚ opitý a zmýlil si roky odsúhlasenia tejto akvizície z október 2009 na október 2010?? Lebo ako vidno zo zmluvy už koncom mája 2010 bolo všetko hotovo.  Kto by si pýtal odsúhlasiť investíciu v októbri 2010, ktorú uskutočnil v máji toho istého roku??

A tak článok v Pravde nehovoril pravdu, lebo CTčko nebolo obstarané za ministrovania Uhliarika a premiérovania Radičovej, ale  za ministrovania Rašiho ( do 8.júla 2010) a premiérovania Fica.

Nechtiac pravda vytiahla ďalšiu kauzu na Fica a nie na Radičovú.. tomu sa povie SAMOPRÁSK..

Nič to však nemení na veci, ako za ministrovania Uhliarika s týmito zisteniami  naložil tento minister a ako parlament za vedenia „koalície“  a vláda za premierovania Radičovej. NEUROBILI NIČ. Otázka znie prečo?? Nevedeli o týchto kontrolách? Správa  NKÚ z januára 2013 v ktorej sa to zjavilo ešte neexistovala, to znamená , že čo nie je v správe pre parlament sa NERIEŠI? Prečo zistenia z roku 2010 sú až v správe v roku 2013? Podľa štatútu má NKÚ predkladať svoje zistenia formou správy raz ročne, prečo to nebolo predložené v roku 2011?

Samá voda a nedostatky. A teraz t najlepšie. NKÚ zistí 50% predraženie CTčka v Trenčianskej fakultnej nemocnici v roku 2010, a do záverov v januári 2013 dá toto:

Na odstránenie zistených nedostatkov NKÚ SR odporúča:

– plán investícií a plán verejného obstarávania zostavovať a realizovať tak, aby zohľadňoval najdôležitejšie potreby zabezpečovania zdravotnej starostlivosti a optimalizoval predpokladanú hodnotu obstarávaných zákaziek vo vzťahu k možným finančným zdrojom;

– pri obstarávaní zdravotníckej techniky sa dôkladne oboznámiť s finančnými požiadavkami na jej prevádzkovanie; obstarávať takú zdravotnícku techniku, na prevádzku ktorej budú zabezpečené finančné prostriedky a ktorá bude efektívne využívaná;

– prehodnotiť hospodárnosť a efektívnosť využívania zdravotníckej techniky s vysokou poruchovosťou a vysokými nákladmi na opravu a údržbu a v opodstatnených prípadoch zvážiť jej vyradenie z majetku. Protokoly o výsledku kontroly boli prerokované so štatutárnymi orgánmi kontrolovaných subjektov. Bolo im uložené prijať konkrétne a termínované opatrenia na odstránenie kontrolou zistených nedostatkov a v stanovenom termíne ich predložiť

Link na správu NKÚ:

http://www.nku.gov.sk/documents/10157/0423c3a3-fff4-46ed-b6f1-5d5c6a6b03f5

 

Urobme si obraz sami, ako NKÚ a ministerstvá spravujú náš spoločný majetok  bez výnimky, ktorá vláda vládne a ktorá to prevezme. ANI JEDNA neurobila NIČ, až terazky ide robiť opozícia revolúciu. Prečo to neriešila v roku 2010 keď sa dostala k moci a patrilo jej ako NKÚ tak aj ministerstvo zdravotníctva? Napríklad v roku 2013 mal NKÚ v rozpočte Výdavky celkom bez prostriedkov EU sumu 7 991 216,00 Euro.. Pekná suma na taký výkon kontroly. Rozpočet NKÚ na 2013 :

http://www.nku.gov.sk/documents/10157/263069/Z%C3%A1v%C3%A4zn%C3%A9+ukazovatele+kapitoly+NK%C3%9A+SR+na+rok+2013

a z registra zmlúv vyberám kúsoček, dátum a podpisy uzatvorenia zmluvy na dodávku CTčka… TNct podpis

 

P.S.: čo za amatéra písal ten článok tu v PRAVDE?? Prečo neprišiel k rovnakým záverom ako ja?? mal málo času na prípravu článku? alebo by mu s takýmto záverom nemohol vyjsť? Alebo úmyselne využil chybný dátum v správe NKÚ aby bol záver účelovo skreslený? Alebo je chyba v dátume podpisu zverejnenej zmluvy a ozaj to nakúpili až v októbri 2010? To by ale nemohli zlacniť tie stavebné náklady v prílohe z júna….takže bude asi realizácia predsa len do konca mája 2010….