Gorbačov označil Putinovu reč v diskusnom klube Valdai 2014 za jeho najlepšie vystúpenie. Súhlasím!

31. októbra 2014, simon22, Nezaradené

Myslím, že v mnohých veciach odzneli na konci októbra 2014 závažné politické varovania a myšlienky. Tu sú niektoré myšlienky, ktoré odzneli na začiatku jeho príspevku, pokračovanie si môžete vypočuť v linku, ktorý prikladám.( české titulky)  Aj tí čo majú či nemajú radi Putina by si to mali vypočuť až do konca a porozmýšľať. Stojí za to si to vypočuť a urobiť si vlastný názor, nesprostredkovaný novinármi a médiami. Treba si tento názor spojiť s prežitým v minulosti a súčasnosti… Niektoré otváracie citácie:

– Systém bezpečnosti sveta sa postupne utvoril hlavne na výsledkoch druhej svetovej vojny.Bol vyvážený a uprednostňoval rokovania a dohovor pred konfrontáciou.

– USA sa vyhlásili za víťaza studenej vojny a chcú to patrične využiť.  Urobili  kroky na zrušenie rovnováhy síl, bez náhrady tohto systému. Chcú vziať celý svet „pod seba“ a neponúkli žiadne iné riešenia.

– Vznikajú neustále nové miesta napätia. Globálna kontrola nad prostriedkami hromadnej komunikácie im umožňuje vydávať biele za čierne a čierne za biele. Vznikol dojem, že čím viac krajín súhlasí s lídrom, tým je jeho pozícia pravdivejšia. Je možné, že výnimočné postavenie USA a to, ako uplatňujú svoje líderstvo po celom svete naozaj prináša blaho všetkým a ich všadeprítomné vmiešavanie sa do všetkých svetových záležitostí prináša mier, blahobyt , pokoj , prosperitu a môžeme sa úplne uvoľniť a oddať sa radostiam? Dovolím si povedať, že tomu tak nie je…..

– Jednostranný diktát a vnucovanie svojich vlastných šablón  prináša priamo „protikladné- opačné  „ výsledky od očakávaných. Namiesto oddialenia konfliktu, eskalácia, namiesto suverénnych stabilných štátov je tu rastúci priestor panujúceho chaosu,namiesto demokracie je tu podpora podozrivých skupín od otvorene neonacistických , až k islamistickým radikálom. A prečo ich podporujú? Pretože ich používajú ako nástroj k dosahovaniu svojich cieľov na  určitej  etape riešenia, potom ich ničia a vracajú sa späť. Neprestávam sa diviť tomu, ako naši partneri „neustále znova stúpajú na tie isté hrable“ ( vieme čo sa stane, keď stúpime na hrable).. opakujú rovnaké chyby…..

 

Celé video má české titulky, veľmi presné…. želám Vám pozorné počúvanie.