„Výmenné lístky“ ako prostriedok „preháňania“ pacienta. Nie ministerstvom , ale odbornými lekármi.

4. júna 2013, simon22, Nezaradené

Zo svojho okolia neustále počúvam  za  a proti  výmenným lístkom . Najskôr boli politickým bojom opozície a koalície, namiesto toho, aby pomohli pacientom. Politický boj sa skončil a nastala každodenná realita.  Lekár špecialista potrebuje „odporúčanie obvoďáka  na špecializované vyšetrenie“. To je v poriadku, že váš obvoďák má vedieť kedy a čo vám bude nejaký špecialista liečiť, veď on má vedieť o vás najviac. Ale ak už ste liečený u špecialistu napríklad na cukrovku, tak ďalšie kontroly  tejto liečby by už nemali obvoďáka zaujímať. Napriek tomu špecialisti neustále vyžadujú  aj na sebou predpísanú kontrolu „výmenný lístok „ od odvodného lekára.  Vrcholom bolo   neurológom vyžadovanie výmenného lístka od pacientky, ktorá bola prepustená z nemocnice po mozgovej príhode. Ten „špecialista“ vyžadoval výmenný lístok od  obvoďáka, pričom pacientka bola poslaná na špecializovanú kontrolu  lekárom neurológom z nemocnice, odkiaľ ju prepustili po ukončení hospitalizácie. Neurológ „špecialista „ ju nevyšetril, ale vrátil k svojmu obvoďákovi po výmenný lístok. Tak som sa spýtal ako to má byť a dostal som odpoveď od kompetentných. AHA:

Dobrý deň,

Lekári špecialisti ( interné kožné, chirurgia, neurológia, kardiológia… atd okrem zubárov a gynekológie) neustále vyžadujú písať znova a znova  výmenné lístky od obvodnej ambulancie aj na tých pacientov, ktorých majú v dispenzári a už ich liečia špecialisti. Oni si objednajú pacienta na kontrolu a vyžadujú po pacientovi doniesť výmenný lístok od obvodného lekára. Je to normálny postup? Tento poznatok mám z ambulancie obvodného lekára.

 

ODPOVEĎ Z UDZS( úrad dozoru nad zdravotnou starostlivosťou):

Od 1.4.2013 platí novela zákona (č. 576/2004 Z. z), ktorá zavádza tzv. výmenné lístky pri návšteve lekárov – špecialistov. To znamená, že váš všeobecný lekár, ktorý vás na vyšetrenie k špecialistovi pošle, získa lepší prehľad o vašom celkovom zdravotnom stave, o tom, aké vyšetrenia ste absolvovali a aké lieky užívate, aby sa predišlo prípadným kontraindikáciám a poškodeniu vášho zdravia.

S pozdravom

 

Oddelenie ekonomicko právne

ÚDZS,

 

Takže  VÁŽENÍ ŠPECIALISTI – zbytočne využívate výmenné lístky na „preháňanie pacientov“ . Neviem či to robíte z politických dôvodov, aby každý nadával na vládu čo je momentálne pri moci, alebo len z nevedomosti. V každom prípade NEMÁTE PRÁVO na výmenný lístok od obvoďáka pri následnej kontrole VAŠEJ liečby pacienta.  Takže poprosím všetkých, čo si toto prečítajú, aby si odpoveď vytlačili a ukázali ju svojmu špecialistovi, keď bude od nich požadovať  výmenný lístok na kontrolu, ktorú sám bude vykonávať.  Ďakujem taktiež za Vaše postrehy a skúsenosti k danej téme o ktorých by sa mohlo pod blogom podiskutovať.  Ja len toľko.