Benedikt XVI končí. . . vyhlásil rezignáciu k 28. 2. 2013

11. februára 2013, simon22, Nezaradené

Josef Alois Ratzinger, 85 ročný muž sa rozhodol, že na pápežskom stolci končí 28.februára 2013.  Oznámil to verejne a vyvolal zdesenie prelátov svojej cirkvi. Nikto, okrem jeho najbližších spolupracovníkov nevedel o takomto rozhodnutí a sú ním zaskočení.  Dôvod nie je zdravotný ani iný zrozumiteľný.. že vraj pre dobro cirkvi…. Toto rozhodnutie prinesie veľa špekulácií a nezodpovedaných otázok.  V modernej dobe si nepamätám, že by pápež končil inak ako pohrebom, lebo to bolo jednoducho tak vnímané. Je za jeho rozhodnutím neustále škandalizovanie RKC? Prispela k tomu aj aféra „Bezák“ u nás ? Pomohlo tomuto rozhodnutiu vynesenie dokumentov z tajných správ na svetlo? Nevie čo presne uniklo a či nemôže byť kompromitovaná aj jeho osoba?

Toto všetko a ešte mnoho iného sa dá skryť za vetičku.. končím pre dobro cirkvi. Povrávalo sa, že pri jeho voľbe bolo konkláve oklamané. Niekto im nahovoril, že je  nevyliečiteľne  chorý a jeho životnosť mala byť nanajvýš pár mesiacov, možno rok. Nevedeli sa dohodnúť na silnom spoločnom kandidátovi a tak ho zvolili ako dočasné riešenie a odloženie problému o niekoľko mesiacov.  Hneď po zvolení za pápeža 19. Apríla 2005 zázračne začal silnieť a jeho stav sa zlepšil.  V každom prípade jeho pontifikát nedosiahol ani zďaleka veľkosti Jána Pavla II.

A jeho ukončenie rezignáciou prináša otázky a nie odpovede.  Som zvedavý, kto bude jeho nástupcom a či sa niekedy dozvieme pravú príčinu jeho rezignácie.

P.S.: slová pápeža z jeho oznámenia abdikácie:

Drahí bratia, úprimne Vám ďakujem za všetku lásku a prácu, ktorou ste ma podporovali vo výkone funkcie a prosím Vás o odpustenie mojich chýb.

A teraz, odovzdajme našu svätú cirkev do starostlivosti nášho najvyššieho pastiera, nášho pána Ježiša Krista a poprosme jeho svätú Matku Máriu, aby s materskou starostlivosťou pomohla kardinálom pri voľbe nového pápeža.

nikde nevidím spomenúť BOHA…. ale syna človeka a jeho matku… prečo?