Založ si blog

Takto sa pripravuje nový vojenský konflikt! USA idú do dobrodružstva s Iránom.

Pred rokom, 8.máj 2018 Trump vyhlásil odstúpenie USA od jadrovej dohody s Iránom a hneď potom  podpísal prezidentské memorandum, na základe ktorého Spojené štáty opätovne uvalia na blízkovýchodnú krajinu „nukleárne sankcie“. Podľa amerického prezidenta pôjde o „najvyššiu úroveň ekonomických sankcií“.

„Každý národ, ktorý podporí Irán v jeho snahe nadobudnúť nukleárne zbrane, bude rovnako rázne sankcionovaný Spojenými štátmi,“ pohrozil Trump.

Šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová vtedy  pripomenula, že dohoda nebola bilaterálnou zmluvou a iba jedna zo strán nemá dostatočnú silu na jej vypovedanie. Potvrdila, že Únia je odhodlaná zmluvu zachovať. „Nikomu nedovoľte túto dohodu rozobrať, je to totiž jeden z najväčších úspechov, ktorý kedy diplomacia dosiahla,“ nabádala Iráncov znepokojeným tónom Mogheriniová. Európske inštitúcie rozrušil v tejto súvislosti najmä fakt, že americká strana neposkytla pri vyjednávaní žiadnu alternatívu a požiadavky Washingtonu považovali za nerealistické.

Rok potom, 6.mája 2019 sa Trump rozhodol vyslať do teritória okolo Iránu bojovú skupinu lietadlovej lode USS Abraham Lincoln a jednotku bombardérov na Blízky východ. Má ísť o varovanie pre Irán, oznámil v nedeľu (miestneho času) poradca prezidenta USA pre národnú bezpečnosť John Bolton, ktorý je v otázkach zahraničnej politiky považovaný za stúpenca tvrdej línie, odôvodnil avizovaný krok „radom znepokojujúcich a eskalačných náznakov a varovaní“, na ktoré teraz USA reagujú. Washington chce „vyslať iránskemu režimu jasný a nepochybný signál, že akýkoľvek útok na záujmy Spojených štátov alebo ich spojencov sa stretne s neústupnou silou“. Hlavný dôvod vyslania bojových jednotiek? USA obviňujú Irán z celého radu agresívnych aktivít. Krajina má okrem iného vo Venezuele podporovať vládu Nicolása Madura, ktorého Washington nepovažuje za legitímneho prezidenta. Iránske záujmy podľa Spojených štátov hrajú svoju rolu aj v konfliktoch v Sýrii, Jemene a v pásme Gazy.

Takže ak Irán podporuje zákonne zvolených predstaviteľov iných štátov SA PODĽA USA SPRÁVA AGRESÍVNE, zatiaľ čo USA pri podpore síl ktoré chcú uchopiť nezákonne moc v Sýrii či Venezuele, Jemene alebo uznaním okupácie Pásma Gazy sú nositeľom demokracie.

14.5.2019 Trump otvoril v Louisiane nový veľký terminál na vývoz skvapalneného plynu, ktorý je určený hlavne pre vývoz do Európy. Údajne má zvýšiť našu energetickú bezpečnosť! Doviezol sa tam z Európy aj súdruh Šefčovič, ktorý mal tú možnosť pokecať si s blondiakom a upraviť mu jeho multiprehadzovačku. Pompeo znova cestuje po štátoch Európy a o niečom nás presviedča.

Mne to pripadá, ako keby bol raketový a letecký útok na Irán otázkou maximálne mesiaca či dvoch a očakáva sa nesúhlasné stanovisko Ruska. Preto sa ideme pripraviť na možnosť zastavenia dodávok plynu z Ruska a úplným nahradením výpadku plynom z USA.

Európa dodnes neodstúpila od „jadrovej zmluvy s Iránom“ ktorá nie je dvojstranná ale podpísali ju  Británia, Čína, Francúzsko, Nemecko, Rusko a USA spoločne s Iránom, je pobúrená, že USA chcú takto odstrániť umiernené krídlo ktoré je teraz v Iráne pri moci.Politici s rozumom v mozgu a nie v prehadzovačke upozorňujú, že vytáranie tlaku a nestability môže v Iráne vústiť k zmene politických pomerov v prospech agresívnych fundamentalistov a svet sa môže ocitnúť na hrane nielen obmedzeného konfliktu „niekde ďaleko od civilizácie“. Situácia je omnoho nebezpečnejšia aj preto, že veľká väčšina „maistímu“ neupozorňuje na súvislosti a nebezpečenstvá krokov USA, jednoducho neinformujú o možných následkoch. Druhotným efektom útoku na iránske strategické body by bolo vytvorenie  problému Číne, ktorá berie veľkú časť ropy pre svoj priemysle práve z Iránu, čím bude vyvolaný synergický efekt k novo uvaleným ekonomickým sankciám na Čínu. Irán je asi štvrtým  významným dodávateľom pre Čínu.“Dovoz z Iránu po uvalení sankcií  klesol v decembri 2018 medziročne o 12 % a za celý rok o 20 %. V prípade dovozu z Venezuely pokles za rok 2018 predstavoval 24 %. Najväčším dodávateľom ropy Číne je Rusko, v roku 2018 doviezla Čína z Ruska 71,49 milióna ton ropy (1,43 milióna barelov denne). Oproti  roku 2017 to predstavovalo rast o 19,7 %, čo vykrylo pokles dovozu  z Venezuely a Iránu.“ ( ekonomika sme sk).
Dovedie nás Trump k novému konfliktu? V Sýrii vďaka zásahu Rusov USA s prevratom neuspeli, ich bojová misia pomaličky končí. No predsa nepresunú celý kontigent len tak na náklady daňových poplatníkov bezúčelne domov do USA, keď ho  ešte možno využiť na novú vojničku. Zatiaľ očakávam len preventívny raketovo letecký úder na dôležité miesta Iránskeho priemyslu, ktoré budú označené ako centrá vývoja a výroby jadrových zbraní. Zasa nás ohlúpnu špionážnymi informáciami tajných služieb a uistením svetovej verejnosti, že lepší krok v prospech svetového mieru neexistuje, rovnako ako tomu bolo v prípade IRAKU. Máme tu nového spasiteľa sveta?

Nie som veriaci v Kresťanského boha, ale aj Biblia varuje pred falošnými spasiteľmi….

Evanjelium podľa Marka  kapitola 13 verš 21 Keby vám vtedy niekto povedal: “Hľa, tu je Mesiáš, hľa, tamto je,” neverte.  22 Lebo vystúpia falošní mesiáši a falošní proroci a budú robiť znamenia a zázraky, aby zviedli, ak je to možné, aj vyvolených. 23 Vy sa však majte na pozore! Všetko som vám povedal vopred. 24 V tých dňoch, po onom súžení, slnko sa zatmie, mesiac nevydá svoj jas….

P.S.: 20.1.2015 podpísali dohodu o vzájomnej vojenskej spolupráci Rusko a Irán. Sergeja Šojgu chce  Moskva budovať „dlhodobé a mnohostranné“ vojenské vzťahy s islamskou republikou. Jeho iránsky náprotivok Hosejn Dehgán vyzval na užšiu spoluprácu ako prostriedok odporu voči americkým ambíciám v regióne. „Irán a Rusko sú schopné čeliť rozpínavosti a nenásytnosti Spojených štátov prostredníctvom spolupráce, synergie a zaktivizovania strategických potenciálnych kapacít… Ako susedia majú Irán a Rusko rovnaké pohľady na politické, regionálne a globálne otázky,“ povedal Dehgán. (Zdroj: topky.sk)

14.11.2016 Irán a Čína sa dohodli na rozšírení vojenskej spolupráce. Príslušnú dohodu podpísali  v Teheráne iránsky minister obrany Hosejn Dehkán a jeho čínsky rezortný kolega Čchang Wan-čchüan, informovala agentúra AP. Iránsko-čínska dohoda predpokladá usporiadanie spoločných vojenských cvičení, ako aj vytvorenie kolektívnej stratégie, pomocou ktorej by bolo možné čeliť hrozbe terorizmu. AP pripomenula, že oba štáty začali posilňovať svoju vojenskú spoluprácu v uplynulých rokoch, keď začali vysielať svoje vojenské lode do prístavov druhej krajiny. Čína a Irán rozširujú svoje politické aj hospodárske vzťahy, čomu prispela aj januárová návšteva čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga v Iráne. Irán je aj najväčším obchodným partnerom a najvýznamnejším dodávateľom ropy do Číny.Americkí vojenskí stratégovia sú pritom presvedčení, že partnerstvo medzi Iránom a Čínou je škodlivé pre Spojené štáty. Americký think tank RAND, ktorý udržiava úzke väzby na Pentagón, už v roku 2012 odporučil, aby Spojené štáty zabránili spolupráci medzi Čínou a Iránom. (Zdroj: RIA.ru, iné)

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

SR Strážske Počasie Búrka KEX

Nie všade sa sviatky začnú prívetivým počasím, platí aj druhá najvyššia výstraha

28.03.2024 20:13

Vietor môže dosahovať priemernú rýchlosť do 105 kilometrov za hodinu.

minister jozef bires, Jozef Bíreš

Prekvapujúci krok Takáča. Odvolal šéfa veterinárnej správy Bíreša

28.03.2024 19:50

Verím, že organizáciu nechávam v takej kondícii, že môže ďalej napredovať, uviedol Bíreš.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112353x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív