Založ si blog

Porušila Čaputová Zákon o advokácii 586/2003 v znení od 1. 6. 2005?

Mojim kandidátom na prezidenta nie je Ševčovič ani Čaputová. Mne najbližší  kandidát nezískal ani 5% hlasov a tak sa druhého kola nezúčastňuje. Sledujem pozorne predvolebný boj pred druhým kolom, zaujal ma „problém“ s preukázaním praxe jedného z kandidátov, lebo je podobný tomu Ficovmu pre post kandidáta na ústavného sudcu.

Kandidátka na prezidenta bola obvinená, že sa neoprávnene dostala do Advokátskej komory, lebo nesplnila zákon o advokácii a počas koncipientskej praxe pracovala aj v inej firme, ako v tej v ktorej vykonávala koncipientsku prax . Ona argumentovala tým, že to vtedy bolo povolené a teda svoj advokátsky titul má oprávnene.  Napriek svojmu presvedčeniu, že nepochybila, požiadala o pozastavenie advokátskej činnosti, ktorú má pozastavenú na vlastnú žiadosť od 12.3.2019. Tak som sa pozrel na zákon o advokácii v znení roka 2005, čo on na to…

Tu uvediem citáty jednotlivých paragrafov aby sme sami mohli posúdiť.

Druhá časť—ADVOKÁT. § 2. Predpoklady výkonu advokácie

  • Advokát je ten, kto je zapísaný do zoznamu advokátov, ktorý vedie Slovenská advokátska komora( ďalej len komora).
  • §3 c) získal najmenej trojročnú prax ako advokátsky koncipient   d) zložil advokátsku skúšku.

Advokátski koncipienti:

  • § 61- Advokátsky koncipient je ten, čo je zapísaný do zoznamu advokátskych koncipientov vedeného komorou.
  • d) je v pracovnom pomere s advokátom, verejnou obchodnou spoločnosťou, komanditnou spoločnosťou alebo so spoločnosťou s ručením obmedzeným, pričom nie je súčasne v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnoprávnom vzťahu s iným zamestnávateľom s výnimkou pedagogickej, publicistickej, literárnej, vedeckej alebo umeleckej činnosti, ak svojím rozsahom nemôže ohroziť výkon praxe advokátskeho koncipienta a nevykonáva ani činnosť, ktorá je nezlučiteľná s povahou a etickými princípmi výkonu praxe advokátskeho koncipienta.( tu spadá aj práca napríklad na vlastnú živnosť, lebo je to podnikateľskou činnosťou nezlučiteľnou s koncipientskou praxou)
  • § 64

(2) Advokátsky koncipient vykonáva pod vedením a dohľadom advokáta, spoločníka verejnej obchodnej spoločnosti, komplementára komanditnej spoločnosti alebo konateľa spoločnosti s ručením obmedzeným právnu prax, ktorej účelom je nadobudnúť vedomosti a osvojiť si skúsenosti potrebné na výkon advokácie. Počas tejto praxe je advokát oprávnený poveriť advokátskeho koncipienta vykonaním jednotlivých úkonov právnych služieb, ktoré advokátsky koncipient robí samostatne.

5) Advokát, verejná obchodná spoločnosť, komanditná spoločnosť alebo spoločnosť s ručením obmedzeným, ktorá zamestnáva advokátskeho koncipienta, je povinná vytvárať také pracovné podmienky, ktoré advokátskemu koncipientovi umožnia riadnu prípravu na povolanie advokáta. Advokátskemu koncipientovi sa umožní najmä účasť na školeniach usporiadaných komorou, riadna príprava na advokátsku skúšku, ako aj účasť na advokátskej skúške.

Od 15. augusta 2005 takmer dva roky pracovala Čaputová u advokátky Evy Kovačechovej, ktorá dnes kandiduje za ústavnú sudkyňu. Od nej prešla  k Zuzane Dlugošovej a povinnú koncipientskú prax ukončila u Tomáša Kamenca, u ktorého pôsobila zhruba rok. Podľa živnostenského registra dostala oprávnenie podnikať 22. augusta 2005, čo je týždeň po tom, ako nastúpila na koncipientskú prax. Medzi predmetmi jej živnosti bolo ubytovanie, organizovanie konferencií, výskumná a analytická činnosť, reklamná a propagačná činnosť a kontrola transpozície práve EÚ do slovenského právneho poriadku.

Môj záver…

Svoje podnikanie nenahlásila advokátskej komore, čím porušila zákon o advokácii aj v znení 1. júna 2005 a to konkrétne § 61…. d) je v pracovnom pomere s advokátom, verejnou obchodnou spoločnosťou, komanditnou spoločnosťou alebo so spoločnosťou s ručením obmedzeným, pričom nie je súčasne v pracovnom pomere alebo obdobnom pracovnoprávnom vzťahu s iným zamestnávateľom … a nevykonáva ani činnosť, ktorá je nezlučiteľná s povahou a etickými princípmi výkonu praxe advokátskeho koncipienta.

Výhovorky, že vtedy nebola ešte komisia ktorá by toto posúdila sú len v rovine výhovoriek, lebo úplne zrejme porušila vtedy platný zákon. Neoznámením  danej skutočnosti uviedla Advokátsku komoru v omyl pri jej zapísaní za člena advokátskej komory. Špekulácie, či mohla alebo nemohla vykonávať prax koncipienta počas troch rokov v súlade so zákonom, ak pracovala v inej firme( na živnosť) a bola vzdialená od „advokátskej firmy“ v ktorej vykonávala prax, viac ako 200 km sú irelevantné( Živnosť mala vykonávať v Pezinku,  dvojročnú časť praxe však mala absolvovať v Banskej Bystrici. Denne by tak musela cestovať stovky kilometrov. ), nič nemenia na stave porušenia zákona. Tým že pracovala súbežne na svoju živnosť, nemohla ani naplniť podmienku zákona o advokácii vyplývajúcu z § 64 odsek 2), ktorú som citoval vyššie.

Pochybná koncipientska prax sa v júli minulého roku podpísala aj pod odstúpenie ministerky spravodlivosti Taťány Malej (ANO). Tá tvrdila, že ju vykonávala počas troch rokov v Dolnom Kubíne na Orave, čo potvrdil aj jej vtedajší školiteľ. Otázne sa však stalo jej denné dochádzanie. Aj v Česku je potrebné vykonávať prax na dennej báze. Dolný Kubín sa však nachádza takmer 300 kilometrov a štyri hodiny jazdy od juhomoravských Lelekovic pri Brne, kde Malá v tej dobe žila. ( pravda 25.3.2019)

Kto chce si môže overiť mnou použité citácie zákona na tejto adrese: https://www.zakonypreludi.sk/zz/2003-586/znenie-20050701

Ak sa ideme hrať na spravodlivých, mali by sme túto hru hrať vždy a bez rozdielu osoby, ktorej sa táto hra týka. Teda, ak sme to hrali pri praxi Fica, mali by sme aj teraz. Je na každom z voličov, či toto považuje za podstatné zlyhanie alebo nie. Každý sám sa rozhodne, kto bude jeho prezidentom. Ja som sa rozhodol, že ani jeden z týchto to pre mňa nebude a dobrovoľne sa vzdávam svojho hlasu.

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3131582x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív