Založ si blog

Vojna o dodávky zbraní je tvrdá , Ankara odmietla systém z USA, berie S400 Triumf.

Krátka správa, ktorá je prítomná v informačných prostriedkoch už od decembra 2017, kedy Turci podpísali s Ruskom zmluvu o budúcej zmluve na nákup komlexu protivzdušnej protiraketovej obrany S-400 Triumf. Následne v máji 2018 USA pohrozili  neoddaním už objednaných a čiastočne zaplatených 6  lietadiel  piatej generácie F-35, ( celkovo asi 100 kusov) ak sa Turci nevzdajú ruského systému S-400. Prvé dve boli už vyrobené od júna 2018 s Tureckých farbách. Odpoveď Ankary nenechala dlho čakať … „Ankara nemá v úmysle sa vzdať svojho práva na lietadlá, ktoré mali byť dodané v júni z USA. V súčasnej dobe sa však diskutuje o variante nákupu ruských stíhacích lietadiel Su-57,” uvádza sa v článku. Turecko môže toto rozhodnutie urobiť, pokiaľ Spojené štáty zablokujú dodanie F-35.

25.12.2018 zverejnili v Medya Günlüğü informáciu, že Turecko je pripravené kúpiť ŠTYRI DIVIZIONY komplexov S400 Triumf v hodnote asi 2,5 miliardy USD a že už Turecko zaplatilo zálohu vo výške100 miliónov USD. Zostava jednej jednotky ( divizion- ekvivalent prápor)  je 12 odpaľovacích zariadení s veliteľsko- riadiacim centrom , zásobníkmi na prepravu rakiet, a všetkým potrebným zabezpečením na samostatné vedenie bojovej činnosti. V prípade potreby môžu spolupracovať v sieti s inými jednotkami . Základné parametre. Štyri rakety na jednom vypúšťacom zariadení, takticko technické parametre použitia umožňujú pôsobenie proti lietadlám aj balistickým raketám., Lokátor objavuje ciele vo vzdialenosti  do 600 km, pôsobí na ciele od vzdialenosti 400km do 3 km, na balistické rakety do vzdialenosti 60km, a do výšky dráhy cieľa 27-30 km podľa druhu rakiet. Je schopný pôsobiť proti cieľom letiacich rýchlosťou do 4800m/sek, tým zahŕňa všetky známe rakety vo výzbroji potenciálneho protivníka, vrátane krídlatých manévrujúcich striel s plochou dráhou letu.  Môže naraz sprevádzať- sledovať až 300 cieľov, pri súčasnom ostreľovaní až 80 cieľov súčasne dvoma raketami( spolu môže v sieti navádzať až 160 rakiet, po dve na každý cieľ. Ak teda Turci kúpia 4 diviziony , v každom až 12 odpaľovacích vozidiel, budú môcť naraz pôsobiť 192raketami. O nákupe tohto systému začali uvažovať už na jeseň 2016, keď sa po pokuse o prevrat vyostrili Americko-Turecké vzťahy.

Dlho rokovali aj s USA o kúpe systému Patriot-3, k schváleniu tohto dílu prišlo vo Washingtone až 18.12.2018, ako posledný pokus odradiť Erdogana od kúpy S-400. V ponuke je Patriot MIM-104E s vylepšenými raketami (GEM-T)  šesťdesiat rakiet segment PAC-3 Vylepšenie (MSE). Radarové súpravy AN / MPQ-65, štyri (4) riadiace stanice zapojenia, desať anténových stožiarových skupín (AMG), dvadsať M903 štartovacích zariadení, Patriot MIM-104E a 60 raketami PAC-3 spolu s úplnou logistikou zabezpečujúcou samostatné pôsobenie. Cena programu 3,5 miliardy USD. O miliardu viac ako zaplatia rusom za ich systém.

Turci v januári 2019 potvrdili pripravenosť kúpiť systém S400, čo spôsobilo veľkú nevôľu predstaviteľov NATO aj USA. Hovoria o nekompatibilite systému, pritom zabúdajú že iný členský štát Grécko má vo svojej výzbroji komplex S300, ktorý skontrahovali v roku 1997, spolu s ním sme aj my vtedy na úkor dlhu za 180 miliónov skontrahovali novú modernizovanú S-300 PMU. Naša cena bola smiešna, lebo náš komplex vyrábali spolu s tým Gréckym. Po nástupe Dzurindovej vlády bol náš kontrakt zrušený., hoci sme už mali preškolené osádky a fiktívne sme z dlhu zaplatili 80 mil. zálohu, ktorá sa nám už nikdy nevrátila.

V rámci dvojstranných rokovaní bolo americkej strane povedané, že S-400 budú používané nezávisle od systémov NATO tak, aby neboli ohrozené stíhačky F-35 a nedošlo k úniku s nimi spojených tajných informácií“, uviedol pre agentúru zdroj.

Napriek tomu zatiaľ nedostali ani jediné lietadlo F-35, ktoré si zaplatili.  Turecký prezident v tejto súvislosti vyhlásil, že NATO používa dvojaký meter. Spomenul, že Grécko si pred rokmi kúpilo ruský systém S-300 a nikto neprotestoval: „Grécko má S-300. Nič ste im nepovedali. Tieto systémy boli rozmiestnené aj v Sýrii, teda mimo krajiny NATO, a opäť ste nič nepovedali. Ale keď príde na Turecko, zrazu je ťažké to pochopiť.“ Erdogan zároveň uviedol, že ponúka Rusku spoluprácu pri vývoji nového mobilného systému protivzdušnej obrany S-500, ktorý by mal nahradiť S-400. Systém S-500 Prometej by mal byť vo výzbroji ruskej armády od roku 2020. Má byť schopný ničiť balistické rakety aj veľké lietadlá, ako sú stroje AWACS, do vzdialenosti až 600 kilometrov. Predovšetkým by však mal dokázať ničiť aj stroje kategórie stealth, dokonca aj družice či iné ciele na nízkych obežných dráhach vo vesmíre. Takže zbrojársky chlebík veľmoci nie je vždy ľahký a rozhodovania o nákupoch nových zbrojných systémov nie sú vždy cez medzinárodné tendre, dokonca ani vo vyspelých západných štátoch, ktoré využívajú podporu svojho priemyslu.

Vidno, že boj o veľké zbrojárske dodávky je podložený politickými rozhodnutiami, USA nevydaním predpokladaného vodcu prevratu Turkom pravdepodobne stratili trh druhej najväčšej armády sveta v zoskupení NATO. Rusi bodujú v Indii aj Číne, my sme sa rozhodli našimi  peniazmi podporiť priemysel USA. Samozrejme  že to sú oproti Tureckým nákupom len drobné, no nás zadlžujú na desiatky rokov. Poliaci aspoň sčasti nahradia americké straty v Turecku, ich predpokladané obstaranie stovky bojových lietadiel smeruje do Washingtonu.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Medveď

Vlani 14, tento rok už 10. Stretnutie s medveďom môže mať fatálne následky. Ale čo stretnutie s diviakom?

20.04.2024 15:49

Medveď reaguje útokom alebo agresívnym prístupom častejšie voči ľuďom, ktorí sú pri stretnutiach aktívni.

Krádeže áut USA - 2016

Zo závodu ukradli a predali súčiastky za trištvrte milióna eur, polícia obvinila šesť páchateľov

20.04.2024 15:18

V prípade preukázania viny hrozí obvineným trest odňatia slobody na desať až pätnásť rokov.

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134477x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív