Založ si blog

Naše letiská pripravíme pre pôsobenie bojových lietadiel USA v prípade vojnového konfliktu!

Inšpekčná cesta pána Pompea po strednej Európe nebola len zdravicou a prehliadkou pamiatok. Úmyselne niekto vypustil informáciu, že by sa tu mali rozmiestniť americké lietadlá, čo zároveň prehlásilo Ministerstvo zahraničných vecí za HOAX.

V skutočnosti nejde o trvalé rozmiestnenie žiadnej konkrétnej bojovej či logistickej jednotky armády našich spojencov. Ide o prípravu našich leteckých základní  na rýchle prijatie lietadiel  vzdušných síl USA v prípade vedenia vojenského konfliktu v našom regióne. Ak sme členom koalície, je tento krok samozrejmý, no nemal by byť utajovaný.

Začal by som citátom od pána Chmelára, ktorý v minulých dňoch otvoril problematiku zatajovania, vojenských investícií na našom území. „ Dnes už je jasné, že hlavným cieľom návštevy šéfa americkej diplomacie Mikea Pompea v Maďarsku, na Slovensku a v Poľsku bolo dobudovanie východného valu NATO od Estónska až po Bulharsko resp. Turecko. Washington tlačí na to, aby sa letecké základne európskych členov NATO prispôsobovali potrebám amerického letectva. V osemdesiatych rokoch minulého storočia bolo takou hraničnou krajinou západné Nemecko, dnes sú to stredoeurópske štáty. „Slovensko je členský štát NATO, a preto sa od neho žiada hostiť nasadené jednotky americkej armády,“ píše sa v materiáli amerického ministerstva obrany z roku 2017.“

Informácia je pritom v USA verejne známa  už viac ako pol roka, 26. augusta ju zverejnila v Defence News Valerie Insinna. Bolo to v článku, ktorý sa primárne týkal cvičenia na otestovanie schopnosti vzdušných síl USA rozvinúť leteckú základňu na cudzom letisku, tu konkrétne v Poľsku, na letisku neďaleko mesta KRZESINY. „Ak sa americké vojenské letectvo ocitne v konflikte s Ruskom, nebude sa môcť jednoducho spoliehať na svoje hlavné operačné strediská v Nemecku, Taliansku a Spojenom kráľovstve. Vďaka novej „leteckej základni v krabici“, ktorá umožní službe rýchlo prejsť na letisko partnerskej krajiny, zriadiť letky a začať lietajúce bojové misie, sa stáva expedičnejším. Defense News v júli pricestovala do 31. vzdušnej základne v Poľsku v blízkosti mesta Krzesiny, kde sa venoval exkluzívnemu skúmaniu prvej skúšky novej rozmiestniteľnej leteckej základne amerického letectva alebo DABS – veľké množstvo námorných kontajnerov naplnených všetkým potrebným.( Defence News)

Cvičenie plánovali skoro rok, prepravili  87 vozidiel, použili dve transportné lietadlá C-130J, vlakom presunuli do Poľska do 31. júla ekvivalent 321 paliet vybavenia – vrátane asi 60 vozidiel a 161 kontajnerov . Americké vzdušné sily potichu zvyšujú investície, ktoré im umožnia nasadiť svoje letectvo s využitím  spojeneckých základní vo východnej Európe a fungovať blízko z blízkosti ruskej západnej hranice. Zatiaľ čo táto schopnosť stojí zlomok nákladov na novú trvalú leteckú základňu, stále to znamená preinvestovať  stovky miliónov dolárov na DABS a skladovacie zariadenia ktoré budú vybudované na letiskách na Slovensku, v Maďarsku, Bulharsku, Rumunsku, Lotyšsku, Estónsku, Litve či modernizácia letísk v Nemeckom Ramsteine , Anglickom Faiforde. V rokoch 2017-2019 sa má preinvestovať len pre jediný projekt DABS ( letisko v krabici, vrátane nás) asi 670 miliónov USD.

V prebiehajúcom roku 2019 letectvo plánuje vynaložiť 361 miliónov dolárov na zariadenie DABS ( letecká základňa v krabici). Rozpočet zahŕňa aj finančné prostriedky na skladovacie priestory, v ktorých sa nachádza DABS, vrátane 119 miliónov USD pre leteckú základňu Ramsteine v Nemecku a 87 miliónov USD pre základňu Royal Air Force Fairford v Spojenom kráľovstve. Ďalších 48 miliónov dolárov bude platiť za výrobu a nasadenie „vylepšení“ existujúcej infraštruktúry DABS na nezverejnených miestach.

Na Slovensku idú pripraviť pre toto použitie Vzdušných síl USA obe naše hlavné vojenské letiská Sliač a Kuchyňa. V Kuchyni sa má preinvestovať asi 83 miliónov USD a na Sliači 22 miliónov USD. V Maďarskom Kecskeméte 55,4 milióna USD, zbytok si môžete pozrieť v priložených obrázkoch.

Ďalšia správa potvrdzujúca zvyšovanie bojovej údernej sily v tesnej blízkosti západnej hranice Ruska  bola tiež zverejnená ešte 26. augusta 2018.

Americké letectvo postavilo hangár na 71. leteckej základni Rumunska v meste Campia Turzii ,pri meste KLUŽ. Mohol  by byť použitý na pôsobenie  dronov  MQ-9 Reapers pre podporu operácií pri  operácie zhromažďovaní informácií z územia východnej Európy a Čierneho mora. Americké vzdušné sily v Európe sa odmietli vyjadriť  k otázke, či letectvo má v blízkej budúcnosti konkrétne plány začať prevádzkovať MQ-9 z Campia Turzii. Zástupcovia velenia len konštatovali:

„Z politických dôvodov nemôžeme potvrdiť špekulácie o potenciálnych nasadeniach alebo budúcich pohyboch lietadiel. Americké vzdušné sily v Európe rutinne presúvajú rôzne lietadlá po celej Európe na oboznámenie sa s „bojiskom“, uskutočňujeme tréning a pripravujeme veliteľov „bojovníkov.“

Predator B– MQ-9, je viacúčelové bezpilotné lietadlo s dlhou výdržou vo vzduchu, operujúce v stredných výškach. Primárne je určené na ničenie mobilných pozemných cieľov, ale vďaka celej škále moderných senzorov a komunikačných nástrojov je využívané aj na prieskum. MQ-9 je väčší a lepšie vyzbrojený ako jeho predchodca MQ-1 Predator. Lietadlo, vrátane jeho zbraňových systémov, je monitorované a kontrolované posádkou z pozemného riadiaceho strediska. V USA je Reaper okrem americkej armády používaný tiež CIA, pohraničnou strážou, ale i NASA. Náklady na výskum a vývoj tohto bezpilotného systému sa vyšplhali na 1,65 mld. USD.( wikipedia)

Je úplne zrejmé, že tieto plány zapadajú do koncepcie zvyšovania nátlaku na Rusko, v prípade konfliktu musia Rusi pôsobiť na všetky potencionálne vojenské ciele, a týmto sa ich úsilie výrazne rozdrobí. Zároveň však musíme počítať s tým, že sa stávame cieľom  a naše územie sa ocitne priamo v zóne konfliktu.  Takže až budeme čítať, že sa niekde na Ukrajine zasa vyostruje situácia, mali by sme mať na pamäti, že sme na tomto procese priamo zúčastnení. Prenesenie zástupného bojiska na Ukrajinu a centrálny Európsky priestor sa stáva realitou a mali by sme byť o tom prinajmenšom informovaní. Minule som písal o nákupe systémov Patriot 3+  a raketových systémov zem-zem( HIMARS) Poľskou armádou , kontrakt bol v USA podpísaný len nedávno. Tiež to priamo súvisí s výrazným posilňovaním vojenského potenciálu štátu Aliancie v bývalej východnej Európe….

https://vladimirkolacek2.blog.sme.sk/c/502611/postsocialisticke-staty-vyrazne-podporuju-zisky-zbrojoviek-usa-na-eu-kaslu.html

Zdroje: Chmelár- facebook, Defence News, Wikipedia, vlastné.

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134028x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív