Založ si blog

Trump ťahá svet do novej studenej vojny. Pripravuje zrušiť aj zmluvy o strategických jadrových zbraniach!

V druhej polovici osemdesiatych rokov po nástupe Gorbačova k moci  nastalo medzinárodné oteplenie vzťahov. Priblížil sa koniec studenej vojny, začali sa podpisovať a plniť medzinárodné zmluvy o obmedzení jadrových aj konvenčných zbraní. Jedným z hmatateľných výsledkov bolo podpísanie zmluvy INF-The Intermediate-Range Nuclear Forces Treaty , ktorá zabezpečila zničenie ruských aj amerických rakiet krátkeho ( 500- 1000km) a stredného doletu (1000-5500km). Zmluva bola ratifikovaná Reaganom a Gorbačovom v Bielom dome 1.6.1988. Na jej základe bolo do 1. júna 1991 zničených 2 692 takýchto rakiet, 846 zo strany USA a 1 846 zo strany Sovietskeho zväzu. Netýkala sa rakiet vypúšťaných z lietadiel a lodí. USA 20.10.2018 prehlásilo , že na základe zmenenej situácie vo svete spôsobené hlavne zbrojením v Číne a pravdepodobným nedodržiavaním zmluvy Ruskom, plánujú odstúpiť od zmluvy INF. Svoje odstúpenie ohlásili 1.2.2019, prechodné obdobie je pol roka. Následne aj Rusko Putinom prehlásilo odstúpenie od tejto zmluvy.

To však zo strany Trumpa nie je všetko. Vyjadril sa takisto o plánovanom  ukončení platnosti zmluvy NEW START- Strategic Arms Reduction Treaty II ( START II) ktorá bola podpísaná v Prahe 8.4.2010. Obamom a Medvedevom. Priamo nadväzovala na prvú zmluvu START I, ktorá platila medzi rokmi 1991-2009. Zmluva obmedzovala počty nukleárnych hlavíc na 1550 pre každú stranu a strategických rakiet a lietadlových nosičov. Už po podpise zmluvy však boli určité pochybnosti „ Navzdory podpisu smlouvy zůstávají mezi Ruskem a Spojenými státy spory o podobě chystaného amerického protiraketového štítu, jak v Praze potvrdil i náměstek ruského ministra zahraničí Sergej Rjabkov. Rusko si kvůli protiraketovému systému vymínilo právo na jednostranné odstoupení od smlouvy, pokud bude systém považovat za hrozbu pro svou obranu.“ Nezostalo len pri pochybách a spore, lebo sme sa 11.5.2016 mohli dočítať vo svetovej aj našej tlači toto…  „Spojené štáty plánujú vo štvrtok spustiť protiraketový štít v Európe. Má sa tak stať 10 rokov po tom, ako Washington navrhol chrániť krajiny NATO pred iránskymi raketami. Rusi varujú, že Západ ohrozuje mier v strednej Európe. Informáciu priniesla agentúra  Reuters.. Do prevádzky by mal byť uvedený štít na leteckej základni v rumunskom Deveselu, do ktorého USA investovali miliardy amerických dolárov. „Teraz máme predpoklad ochrániť NATO v Európe,“ vyhlásil Robert Bell, vyslanec amerického ministra obrany Asha Cartera pri NATO.„Iránci zvyšujú svoje schopnosti a my musíme byť pred nimi. Systém nie je namierený proti Rusku,“ doplnil s tým, že systém bude už čoskoro odovzdaný veliteľstvu Severoatlantickej aliancie. V roku 2018 mala byť spustená aj časť protiraketového štítu v poľsku, jeho dokončenie sa preložilo pre vzrastajúce finančné náklady na rok 2020. „ Náklady na vybudovanie základne podľa Gazeta Wyborcza už prekročili 300 mil. USD. Pôsobiť na základni má až 200 amerických vojakov obsluhujúci protiraketový systém. Okrem základien v Poľsku, Rumunsku  zahŕňa protiraketový systém taktiež radar včasnej výstrahy v Turecku a štyri americké torpédoborce s protiraketovým systémom AEGIS na báze v Španielsku.

Rusi začali modernizovať svoje strategické nukleárne zbrane vývojom ťažkých rakiet  a modernizáciou starších typov, ako aj vyvinutím nezachytiteľného hyperosnického „glajdera“ ktorý je schopný operovať v blízkom vesmíre a meniť trajektóriu aj výšku letu, nelieta po balistickej krivke. Rovnaký prostriedok vyvíjajú aj USA a Čína.

Trump sa rozhodol oživiť priemysel USA rozkrútením nového kola zbrojenia, v ktorom mu prekážali platné zmluvy. Jednu už vypovedal, chystá sa na ďalšiu. Zároveň neustále pripomína všetkým členom NATO, že ich výdaje 2,5 % HDP by mali byť minimálnymi pre všetkých členov, on si ich predstavuje niekde na úrovni 4,5%. Rusko za Jeľcina hlboko zaostalo v modernizácii svojich zbraní všetkých úrovní. Príchodom Putina začali zmazávať postupne hlavne technologickú a nie kvantitatívnu priepasť, ktorá vznikla počas desať ročnej vlády slabučkého pijana.Taktiež zmenené čiary dotyku so štátmi NATO, ktoré sa posunuli politicko-spoločenským vývojom v strednej Európe skoro o 1000 km bližšie k Moskve, nútia Rusko reagovať. Pritom rozpočet na zbrojenie je v USA 686 miliárd USD, v Rusku asi 47 miliárd USD. Pričom mali Rusi ešte v roku 2017 rozpočet 61 miliárd USD, teraz hlavne vďaka inflácii klesá.

Ľudstvo by malo mať iné priority, ako nové kolo zbrojenia, ktoré bez medzinárodných dohôd o kontrolných mechanizmoch prinesú len bohatnutie zbrojársko-priemyselných komplexov a ich majiteľov.

Zo súčasných dejov prebiehajúcich v Európe mám pocit, že nejaká bohatá a všeovládajúca skupina vyvolených začína koordinovane riadiť Európu do chaosu a straty národných identít. Tomu zodpovedá BREXIT, ako aj vlny nezákonných migrantov , ktoré sa kryjú s týmito aktivitami. Ich cieľom je znížiť silu a samostatnosť rozhodovaní jednotlivých štátov Európy ako aj samotnej EU.

Európe by mohla zabezpečiť zvýšenú stabilitu samostatná zmluva medzi EU a Ruskom, to je zatiaľ pre veľa politikov nepredstaviteľná vec. Bolo by to najlacnejšie samostatné riešenie svojej bezpečnostnej situácie, ktoré by neodporovalo členstvu v inej obrannej aliancii, ktorej sme my a iné krajiny EU členom, s kontinuálnym vybudovaním vlastných jednotných ozbrojených síl.  USA sú síce spojencom, no oni nežijú na našom kontinente a v prvom rade hľadia výhradne na svoje strategické a obranné záujmy. Zrušením zmlúv sme najviac totiž ohrození my občania EU a nie občania USA ani Ruska. Z nášho územia sa totiž stáva potencionálne „zástupné bojisko“ dvoch veľmocí v prípade konfliktu.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Ukrajinskí predstavitelia zatiaľ oficiálne nepriznali, že ich krajina dostala strely ATACMS dlhého doletu.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3136977x
Priemerná čítanosť článkov: 5724x

Autor blogu

Kategórie

Archív