Založ si blog

Porošenko za úplatok u Trumpa dohodol vojenský kšeft?

Spravodajská  stanica BBC zverejnila  v stredu 23.mája 2018 správu o úplatku v medzinárodnej politike….Osobný právnik amerického prezidenta Donalda Trumpa Michael Cohen prijal tajnú platbu vo výške najmenej 400 000 USD (takmer 342-tisíc eur), aby zaistil rozhovory medzi šéfom Bieleho domu a ukrajinskou hlavou štátu Petrom Porošenkom.

Ani  MZV Ukrajiny sa nedarilo dohodnúť stretnutie, ktoré chcel Porošenko prezentovať ako ochranu pred Ruskom a tak sa Ukrajinský prezident preto rozhodol zriadiť tajný kanál k Trumpovi. Úloha bola zverená bývalému poradcovi, ktorý požiadal o pomoc lojálneho ukrajinského poslanca. Tento poslanec využil osobné kontakty v židovskej charite v štáte New York – Port of Washington Chabad. Toto nakoniec viedlo k Michaelovi Cohenovi, ktorý zinkasoval 400.000 dolárov. Nič nenasvedčuje tomu, že by Trump o tejto platbe vedel,poznamenala BBC. Spravodajská stanica uviedla, že jej druhý zdroj v Kyjeve poskytol rovnaké podrobnosti o prípade, iba s tým rozdielom, že Cohen dostal 600 000 dolárov (vyše 512-tisíc eur). Právnik nie je v oficiálnom zozname „lobistov“, tak sa to jednoznačne považuje za úplatok.

Stretnutie prezidentov sa uskutočnilo v júni 2017, čím predbehlo prvé vzájomné stretnutie Trumpa s Putinom, ktoré sa uskutočnilo o mesiac neskôr.

USA neustále opakovali, že Ukrajine nedodajú žiadne zbraňové systémy, iba ručné zbrane, inštruktorov výcviku a poradcov. Zrazu sa pripravil kontrakt na protitankové raketové systémy JAVELIN . Citujem z oficiálneho dokumentu  18-02 Ministerstva zahraničných vecí USA :

WASHINGTON, 1. marca 2018 – Ministerstvo zahraničných vecí urobilo rozhodnutie o schválení možného zahraničného vojenského predaja  Ukrajine protitankových  rakiet a odpaľovacích-riadiacich  jednotiek (CLU) systému JAVELIN s odhadovanou cenou 47 miliónov dolárov. Agentúra pre bezpečnostnú spoluprácu v oblasti obrany dodala požadovanú certifikáciu, ktorá oznamuje Kongresu tento možný predaj dnes.

Vláda Ukrajiny požiadala o nákup dvesto desiatich (210)  rakiet a tridsiatich siedmich (37) riaidacich -odpaľovacích jednotiek JAVELIN (CLU) (+ 2 na náhradné diely. Zahrnutí sú aj inštruktori a základný výcvik pre použitie (BST); dodávateľská technická pomoc, doprava, školenia a ďalšie súvisiace prvky logistiky a programovej podpory. Celkové odhadované náklady neprekročia 47 miliónov dolárov.

Tento navrhovaný predaj prispeje k zahraničnej politike a národnej bezpečnosti Spojených štátov zlepšením bezpečnosti Ukrajiny. Systém Javelin pomôže Ukrajine vybudovať dlhodobú obrannú kapacitu na obranu svojej zvrchovanosti a územnej celistvosti s cieľom splniť požiadavky národnej obrany.

Navrhovaný predaj tohto zariadenia a podpory nezmení základnú vojenskú rovnováhu v regióne. Hlavnými dodávateľmi budú Raytheon / Lockheed Martin Javelin Joint Venture spoločnosti Orlando, Florida a Tucson, Arizona. Tieto strely sa však dodávajú z amerických armádnych zásob a CLU sa získavajú z nedokončených akciových fondov špeciálnej obrannej akvizície (SDAF).

UPOZORNIL by som na vetu „Tento navrhovaný predaj prispeje k zahraničnej politike a národnej bezpečnosti Spojených štátov zlepšením bezpečnosti Ukrajiny.“… Takže zvyšovanie napätia v Európe prispeje  k národnej bezpečnosti USA??? Treba sa zamyslieť nad svetovou politikou USA, ktorú predvádzajú voči Severnej Kórei   Iránu, Európe, či Sýrii…. 

Úplatok právnikovi za sprostredkovanie stretnutia vo výške 400-600 tisícok doláčikov sa vyplatil. FGM-148  Javelin je protitaknová riadená strela systému vystrel a zabudni, má tepelnú samonavádzaciu kumulatívnu tandemovú hlavicu , schopnú ničiť obrnené vozidlá( aj vrtuľníky) s priebojnosťou 600mm homogenného panciera. Pôsobí zhora nadol( hore na tanku slabšie pancierovanie ako spredu či zboku),  do vzdialenosti 2500 metrov. Do armády USA bola zavedená v roku 1996.

Boli to  dobre investované peniaze ktoré priniesli  prvú, nie však poslednú dodávku zbraní nášmu východnému susedovi, ktorý by veľmi rád vtiahol do svojho zatiaľ vnútorného  konfliktu aj celé NATO, tým rozšíril konflikt do nekontrolovateľných rozmerov… Prezident Ukrajiny neustále vyzýva na potrestanie Ruska, neuvedomuje si , že jeho kroky môžu viesť k vážnemu celosvetovému problému.

Zdroje: wikipedia, pravda, BBC, www.dsca

 

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Európska únia / EÚ / Brusel /

Hrabko: EÚ nemôže meniť eurofondy podľa výsledkov parlamentných volieb

20.04.2024 07:52

List KDH do Bruselu, ktorý žiada, aby občania Slovenska neboli trestaní odobraním eurofondov, považuje publicista za posolstvo dovnútra štátu.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134274x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív