Založ si blog

Мŕtva ruka- Systém PERIMETR- mašina súdneho dňa! V prípade najhoršieho scenára urobí z USA a jeho spojencov nukleárne peklo.

raketový útok

Počuli ste niekedy o systéme posledného odvetného nukleárneho úderu PERIMETRDEAD HAND? Je to  dieťa studenej vojny , ktorý mal zabezpečiť v prípade nukleárneho napadnutia Sovietskeho zväzu automatický odvetný úder na všetky ciele, ktoré boli do systému vopred zadané. Systém funguje autonómne, bez „akéhokoľvek“ zásahu človeka po strate spojenia s veliteľskými stanoviskami, alebo detekovania veľkého množstva nukleárnych úderov na ruskom teritóriu.

História :

21.augusta 1957 bola vypustená prvá medzikontinentálna raketa R-7 z Bajkonuru , preletela 5600 km a dopravila bojovú hlavicu na polygón KURA. Bolo to o rok skôr ako sa to podarilo USA. Od tej doby sa atómové zbrane dočkali veľkého rozmachu, rovnako ako aj ich raketové nosiče, ktoré mohli niesť viac ako desiatku nukleárnych hlavíc na jedinej rakete, naprogramovaných na zničenie niekoľkých cieľov.. Tisíce rakiet na oboch stranách štátov studenej vojny sa ježili proti protivníkovi na súši, z lodí aj ponoriek, rovnako ako stovky diaľkových bombardérov, schopných taktiež niesť atómové zbrane. Stratégie oboch svetových veľmocí boli postavené na nukleárnom  zdržiavaní, no predpokladali aj prvý úder. V roku 1974 30 augusta vydala Vláda ZSSR nariadenie č.695 227, v ktorom nariadili Konštrukčnej kancelárii „JUŽNOE“ vytvoriť záložný veliaci kanál vybudovaného systému velenia strategickými zbraňami. Ten v prípade prvého úderu na územie ZSSR musí zabezpečiť vydanie povelov na spustenie odvetného nukleárneho úderu. Šlo o VELIACU RAKETU, ktorá bude pri splnení vopred stanovených kritérií vypustená v automatickom režime a aktivuje celý systém odvetného úderu. Tento systém dostal názov PERIMETR. Bol vyhotovený ako záložný kanál v prípade zničenia hlavných uzlov dovtedy používaného veliaceho systému KAZBEK, ktorý spájal jednotlivé časti a veliace stanovištia velenia strategických síl ZSSR, podľa vtedajšej koncepcie USA preventívneho jadrového úderu. Tento systém sám vyhodnotí viaceré faktory skôr než vypustí „riadiacu veliteľskú raketu“, ktorá v automatickom režime spustí odvetný úder.  SYSTÉM  PERIMETR bol spustený do bojovej pohotovosti v januári 1985.USA mali od roku 1961 vo vzduchu nepretržite- 24 hodín denne  svoje veliteľské a riadiace stanovište na jedenástich lietadlách Boeing EC-135( neskôr E-6B Mercury), tridsať rokov až do 24.júla 1990 (Operation Looking Glass), zároveň s nimi boli neustále vo vzduchu aj strategické bombardéry vyzbrojené nukleárnymi zbraňami.. V roku 1995 Rusi stiahli systém PERIMETR z bojovej pohotovosti, no v roku 2011( asi po skúsenosti s Arabskou jarou) systém znova uviedli do bojovej pohotovosti. Za roky jeho existencie sa vymenili jednotlivé komponenty, za nové nosiče či systémy velenia a riadenia, no princíp „odvetného posledného úderu“ zostal zachovaný.

Fungovanie systému:

Vtedy vyvinutá veliteľská raketa 15П011 so špeciálnou hlavicou 15Б99(hmotnosť 1412 kg), ktorá počas letu vydá príkazy na vypustenie všetkým odpaľovacím zariadeniam  a všetkým veliteľským stanovištiam strategických síl, ktoré majú zodpovedajúce prijímače. Veliaca raketa bola postavená na báze medzikontinentálnej rakety 15A16, vykonala sedem skúšobných letov. Môže pracovať v dvoch režimoch. Autonómny kontrolne riadiaci režim alebo na povel hlavného veliteľa ozbrojených síl.

Jeden z konštruktérov pán Vladimír Jaryčin povedal:

Systém bol navrhnutý tak, aby sa nachádzal v „driemajúcom stave“, pokiaľ ho  vysoko postavený oficiálny predstaviteľ s poverením  neaktivuje v krízovej situácii. Vtedy začne systém samostatne monitorovať sedem rôznych typov snímačov, sejzmické, radiačné, atmosférického tlaku, vysielač príznaku nukleárnych výbuchov. Skôr ako spustí  odvetný úder, musí preveriť štyri veci: či bol systém aktivovaný, skúsi určiť či boli na ruskom teritóriu vykonané nukleárne výbuchy. Ak sa toto ukáže pravdepodobným, systém skontroluje spojenie s hlavným miestom velenia. Ak je spojenie, systém sa automaticky vypne od 15 minút do hodiny, pokiaľ nie sú snímané ďalšie príznaky jadrového úderu. Vtedy predpokladá, že oficiálny predstavitelia sú schopní vydať samostatne prípadný príkaz na protiúder. Ak však nie je potvrdené spojenie systém PERIMETR sa rozhodne , že „súdny deň nastal“ a odovzdá právo prijatia rozhodnutia o štarte  riadiacej rakety ľubovoľnému človeku( veliacemu dôstojníkovi), ktorý sa práve nachádza v riadiacom stredisku, obíduc tak schvaľovací proces postupným schválením po vertikálnych stupňoch velenia.   Tento posledný krok nie je však potvrdený a je možné, že sa systém môže rozhodnúť vypustiť veliacu raketu aj samostatne. Veliacich rakiet je viacero, sú rozmiestnené ako súčasť raketových plukov.

Pri odstavení systému z bojovej pohotovosti  v roku 1995 bol rozpustený 510 raketový  pluk vyzbrojený „veliacimi raketami“. Rusko tento krok uskutočnilo na základe podpísaného „Dohovoru o znížení strategických útočných zbraní“ SVN-1 podpísaného v Moskve 30-31 júla 1991. V decembri 2011 podľa vyhlásenia generálporučík  Sergeja Karakaeva, hlavného veliteľa RVSN bol systém PERIMETER znova aktivovaný a je v bojovej pohotovosti.   K 1.januáru 2007 mali Ruské strategické sily v svojej zostave 741 nosičov s 3821 nukleárnymi bojovými hlavicami. Podľa SVN-3 by malo  mať  Rusko k dispozícii 800 nosičov a 1500 nukleárnych hlavíc. Odvtedy svoje sily modernizovali a zaviedli nové ťažké rakety Vojvoda,Тоpoľ, JARS, v roku 2018-20 zavádzajú ťažké rakety Sarmat  s hyperzvukovými riadenými hlavicami, ktoré nelietajú po balistickej krivke a tak ich nemožno súčasnými prostriedkami  zostreliť. Doba od odpalu do zásahu cieľovej zóny kdekoľvek na zemeguli sa znížil asi na asi 25 minút. Všetky tieto prostriedky sú začlenené do systému PERIMETR.V rámci vlastnej obrany  proti hyperzvukovým prostriedkom protivníka dokončievajú vývoj a zavádzajú systém protivzdušnej kozmickej a raketovej obrany S-500, ktorý je schopný pôsobiť na ciele aj v blízkom kozme, do 200km výšky. Zachytí až 10 cieľov letiacich rýchlosťou 18 000km/h až 25 000km/h a môže na ne súčasne pôsobiť. Jej rádiolokátor má dosah až 3500km pre lietadlá a 1300km pre ciele  stealth s odrazovou plochou do 0,1m2, pri účinnom bojovom rádiuse asi 600km.

V každom prípade je systém PERIMETER spolu s vyspelou protivzdušnou obranou a vzdušnými kozmickými silami  zárukou, že nebude Rusko priamo napadnuté žiadnym štátom.

P.Sje svet pripravený na spustenie PERIMERA?? Tí čo neustále tlačia na Rusko a chcú ho zbaviť jeho hrdosti si uvedomujú čo hrozí planéte a ľudstvu?? Celý systém bol navrhnutý a spustený preto, aby jadrová vojna nemala zmysel, lebo dopredu je známe, že žiaden víťaz NEBUDE!

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

Umelá inteligencia MAVEN vstúpila priamo na bojisko Ukrajiny, bude to skokový prielom v rýchlosti vedenia boja?

14.03.2024

Bojisko v minulosti, ešte na začiatku 21. storočia pred prvým nasadením letectva, delostrelectva, či pozemných síl, bolo preskúmané spravodajskou službou. Prieskumné lietadlá a satelity zhromaždili obrazový či elektronický materiál, nad ktorý zasadli skupiny ľudí a dali sa do práce. Identifikovali rozmiestnenie síl protivníka, početnosť ich výzbroje a logistické [...]

pellegrini, korčok

Čo sa dialo po prvom dueli prezidentských kandidátov: Korčok hovoril o čudnej kampani, Pellegrini sa porovnával s Bidenom

19.03.2024 00:51

Pravda sledovala zákulisie prvej debaty dvoch najpopulárnejších uchádzačov o prezidentský post

Izrael / Tunel / Hamas /

Zástupca šéfa ozbrojeného krídla Hamasu je podľa USA po smrti

18.03.2024 23:29

Biely dom potvrdil smrť tretieho muža Hamasu Marwána Ísu.

pellegrini

Pellegrini o prezidentskej kampani: Očakáva od Matoviča podpásový útok?

18.03.2024 22:54

A ako vníma, že nedostal podporu od koaličného partnera SNS?

korčok

Korčok hodnotí kampaň. Ako chce mobilizovať voličov?

18.03.2024 22:44

Prezidentský kandidát jasne pomenoval, čo mu v kampani najviac prekážalo.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 542
Celková čítanosť: 3105733x
Priemerná čítanosť článkov: 5730x

Autor blogu

Kategórie

Archív