Založ si blog

V Sýrii zasa hrmocú zbrane. USA vyprovokovala zásah Turkov priamo v Sýrii.

14.1.2017. Koalícia pod vedením USA bojujúca proti Islamskému štátu začala v Sýrii vytvárať tzv. pohraničné bezpečnostné sily na území, ktoré má pod svojou kontrolou. Uviedol o tom pre noviny Defense Post hovorca koalície. Koalícia spolupracuje so Sýrskymi demokratickými silami (SDF) na sformovaní a výcviku nových sýrskych hraničných bezpečnostných síl. V súčasnej dobe výcvikom prechádza približne 230 ľudí. Naším konečným cieľom je vytvorenie síl o počte 30 000 ľudí,” vyhlásil zástupca tlačovej služby koalície Thomas Veal.

Podľa neho nové sily budú pôsobiť pozdĺž údolia rieky Eufrat, západnej časti sýrskeho územia, ktorú majú pod kontrolou SDF, a takisto pozdĺž tureckej a irackej hranice.

Proti tomuto kroku protestovali Rusi, ktorí v tom vidia pokus o postupné rozdelenie územia Sýrie a tým nedodržanie prísľubu USA, že nepodnikne žiadne kroky proti celistvosti Sýrie. Takto vycvičené „bezpečnostné sily“ majú byť použité pozdĺž rieky Eufrat a na severnej hranici s Tureckom. To jasne hovorí o pokuse oddeliť časť Sýrie spod vlády Damasku.

Reakcia Turecka , ktoré okamžite protestovalo, nenechala na seba dlho čakať.

20.1. 2018 začala turecká armáda bombardovať severnú časť Afrín, kde sú sústredené bojové jednotky Kurdov YPG, následne v nedeľu 21.1. vtrhli turecké tanky a pozemné vojská na dané územie Sýrie a rozvinuli pozemnú operáciu. Je to odpoveď na aktivity USA, ktoré začali s väčším výcvikom Kurdov, pod zámienkou  vytvorenia bezpečnostných pohraničných síl. Smiešne vyznieva aj prehlásenie atakujúcej strany: Turecká operácia proti Kurdom sa volá „Olivová ratolesť“ a je podľa tureckej armády zameraná na „neutralizáciu kurdských bojovníkov v Sýrii“ a na „záchranu miestneho obyvateľstva spod útlaku“, ktorým údajne pod kurdskými bojovníkmi trpí. Turecko podľa vyhlásenia armády plne rešpektuje územnú celistvosť Sýrie a útok na Afrín „prebieha v rámci napĺňania medzinárodného práva Turecka na sebaobranu“.

Okamžite prebehli telefoncké rozhovory medzi ministrami zahraničných vecí  Turecka, USA, Ruska . Ich obsah je predpokladateľný, výsledok neznámy.

USA si híčkajú viaceré koncentrátory napätia medzi ktoré patrí Sýria, Severná Kórea či Irán, kde zneužívajú postoj Izraela na presadenie svojich záujmov treťou stranou. Izrael totiž pohrozil vzdušným atakom  Iránskych jadrových zariadení, ktoré pracujú pod dohľadom medzinárodnej komisie pre kontrolu jadrovej energie. Úzko to súvisí s verbálnymi a písomnými prejavmi blonďavého rétora z bieleho domu, ktorý v tom istom čase hrozí jednostranným vypovedaním platnej zmluvy, bez relevantného dôvodu jej porušenia druhou stranou.

Som veľmi zvedavý, kde napokon prejdú tieto laškovačky do otvoreného vojenského konfliktu, lebo je zrejmé, že pre politiku USA je takýto konflikt nevyhnutný. Vždy ak niekde skončia, o pár mesiacov na druhom mieste začnú….

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

Finančná správa / FS / Kriminalisti /

Akcia Lotus: Finančná správa zaistila deväť áut, dom, chatu i štyri milióny eur

16.04.2024 10:41

Akcia bola zameraná na rizikových a nepoctivých daňovníkov, ktorí obchodovali s dovezenými motorovými vozidlami, tzv. autíčkarov.

Poprad / Tulipány /

Poprad zdobia tisícky tulipánov z Holandska, vykvitli o niekoľko týždňov skôr

16.04.2024 10:33

Len na hlavnom kruhovom objazde v centre vlani v septembri vysadili viac ako 21-tisíc cibuliek. Ďalšie tisícky pribudli na ostatných priestranstvách.

vojna na Ukrajine, delo

Ukrajina má ťažkosti na východe krajiny, nedostatok munície je závažný

16.04.2024 10:10

Už vo svojej analýze z predchádzajúceho dňa ISW upozornil, že Rusko by nedostatok munície mohlo využiť na ovládnutie mesta Časiv Jar.

Peter Pellegrini

Prieskum: Najdôveryhodnejším politickým lídrom je Peter Pellegrini

16.04.2024 09:49

Vyplýva to z prieskumu agentúry Focus pre TV Markíza. Kto obsadil druhé a tretie miesto?

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3128597x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív