Založ si blog

Nebezpečný incident nad Sýriou amerických a ruských lietadiel.

Ešte 13.12.2017( iný zdroj 14.12.) sa odohral nebezpečný incident v nebi nad Sýriou v okolí  mesta Madan pri rieke Eufrat. Podľa dohody práve rieka delí vzdušný priestor na ruský – západne od rieky a americký- východne od rieky.

Verzia Američanov: Ruské lietadlá niekoľko krát denne narušujú dohodnutú líniu rozdelenia zodpovednosti za vzdušný priestor. Dvaja americkí stíhači F-22 Raptor zablokovali v stredu dve ruské stíhacie lietadlá Su-25, vykonávali viaceré manévre, vypálili výstražné rakety a v jednom prípade museli vykonať agresívny manéver, aby nedošlo k vzájomnému zrazeniu, uviedli americkí predstavitelia Military.com. Dvojmotorové lietadlá Su-25 – vleteli  do koordinovaného vzdušného priestoru koalície na východnej strane rieky Eufrat v blízkosti Abu Kamala v Sýrii a boli okamžite zachytené, vyhlásil „hovorca Centrálneho veliteľstva vzdušných síl Lt. Col „Povedal Damien Pickart pre Military.com v e-maile“. F-22 vykonali viaceré manévre, aby presvedčili Su-25, aby opustli náš dekonfliktný vzdušný priestor vrátane vypustenia klamných cieľov v tesnej blízkosti ruských lietadiel a uskutočnenie viacerých hovorov na núdzovom kanáli, aby oznámili ruským pilotom, že potrebné odísť do svojej oblasti, „povedal Pickart. Počas jedného manévru Su-25 preletel tak blízko k F-22 „, že musel agresívne manévrovať, aby sa vyhol kolízii počas letu“

Ruská verzia: Dňa 13. decembra leteli  dve lietadlá Su-25 v nadmorskej výške 3300 metrov s úlohou ochrany  zo vzduchu humanitárneho  konvoja vedľa mesta Mayadin (západný breh rieky Eufrat). Z východnej strany rieky sa k nim priblížil americký  F-22. Odpálením  tepelných nástrah zasiahlo F-22 ruský Su-25s, „uviedla správa. Kancelária dodala, že ruský stíhač Su-35S, ktorý hliadkoval  v nadmorskej výške 10 tisíc metrov, sa rýchlo blížil k F-22 zo zadnej polosféry, následneF-22 opustil oblasť. Ruské lietadlá boli výhradne vo svoje zóne nad západným brehom rieky Eufrat.

Obe strany považovali incident za veľmi vážny, USA to vníma ako provokáciu z ruskej strany, Rusi opačne.

Už len samotný fakt, že ozbrojené sily USA sú na území Sýrie nezákonne( neboli pozvané Sýriou, ani vyslané na základe akejkoľvek platnej rezolúcie OSN), zatiaľ čo Rusi boli pozvaní zákonným predstaviteľom štátu, by mohol napovedať, kto čo porušuje.

Z konštrukčného hľadiska je Su-25s nemotorný bitevník na podporu pozemných síl a nemá akúkoľvek možnosť vymanévrovať lietadlo piatej generácie  F-22 ktoré je určené aj na boj s vzdušnými cieľmi a má neporovnateľne väčšie manévrovacie schopnosti. Nemôže byť teda pravdou, že Su-25 v jednej chvíli tak nebezpečne manévrovalo, že ohrozilo bezpečnosť F-22. Odpálenie svetlíc( klamných tepelných cieľov) môže byť v automatickom režime, pri vyberaní útoku na pozemný cieľ, alebo v ručnom režime  iniciované pilotom. Ak priletel F22 z veľkej výšky a v 3000 metroch vybral simulovaný prepad ruského lietadla, tak sa mohli ciele odpáliť aj samé. Je pravdepodobné, že nimi chcel upozorniť dve Su-25 na svoju prítomnosť. Po rovnakom manévri ruského Su-35, ktorý zabezpečoval krytie svojich lietadiel, samozrejme F-22 okamžite opustil priestor incidentu.

Najviac jedu pridávajú k tomuto incidentu médiá na oboch stranách, ktoré v tom div nevidia začiatok globálnej vojny. Obe strany si okamžite vymenili názor na daný incident po línii velenia v oblasti. Prezentácia navonok je však silnejšia a niektoré skupiny na oboch stranách sa ju snažia využiť vo svoj prospech v boji proti svojim prezidentom. V USA je Trumpova pozícia veľmi vratká a takáto vec by mohla vytvárať na neho veľký tlak v spojitosti s jeho obvinením bratania sa s rusmi pred voľbami.

Naopak v Rusku je pred voľbami, a strata lietadla v konflikte s USA by mohla byť zneužitá jak Putinom, tak jeho odporcami.

Reminiscencia-Turci sa za zostrelenie ruského lietadla napokon Rusom ospravedlnili, čím uznali svoju chybu v danom incidente na severe Sýrie.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3133920x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív