Založ si blog

Fico začína novú kampaň, nechá zrušiť amnestie aj milosť!

V kinách mal premiéru film „Únos,“ ,popisuje umeleckým spôsobom traumu, ktorá našu spoločnosť trápi od roku 1995, kedy bol do cudziny zavlečený syn vtedajšieho prezidenta Michala Kováča. Umeleckým spôsobom je vykreslené ako naša štátna moc zasiahla do života prezidentovho syna, ktorý sa zaplietol  do ekonomickej trestnej činnosti, čo po rozhádaní sa Mečiara so svojim  prezidentom Kováčom, premiér využil a pomocou syna chcel donútiť otca k poslušnosti. O život  v tomto boji prišiel bývalý agent kriminálky R. Remiáš,  zahynul pri zhorení svojho auta.  Už v tom 1995 roku bola kauza Technopol použitá na politické vydieranie prezidenta, neskôr sa jej následok – zavlečenie mladého Miša stalo politickým tromfom niektorých strán vždy počas predvolebných bojov. Filmári  do názvu filmu dali dramatično, lebo únos je spojený skoro vždy s požiadavkami.. politickými či ekonomickými. a tu ho len vyviezli za hranicu a nechali pred policajnou stanicou, takže maximálne nedovolené prekročenie hranice ( správne nazvané zavlečenie) a obmedzovanie slobody..

Máme tu nové kolo  použitia tejto kauzy. Film prinúti veľa ľudí sa zamyslieť a budeme chcieť konečne striasť túto pečať štátnej zlovôle zo svojej histórie.  Možno aj Matovič zasa zburcuje národ do ulíc. Film má premiéru v období tesne pred pokusom zrušiť platnosť „mečiarových amnestií „ v parlamente. Zrazu ani Maďarič , jeden z ministrov SMERu nie je proti. A tu vo mne vyvstáva otázka.

NIE JE TOTO LEN ŠIKOVNÁ MANIPULÁCIA? Smeru padajú preferencie, národ chce zrušenie amnestií, tak mu ich dajme. Chvíľu sa budeme naťahovať v parlamente, uplynie pol rok, potom to schválime, bude pred Vianocami 2017 . Ustanovíme špeciálnu komisiu na vyšetrovanie, my ( SMER)to budeme predávať v médiách deň čo deň.. dobre vediac, že spravodlivosť aj tak nezvíťazí, lebo žiadne relevantné dôkazy čo by obstáli pred súdom sa už nenájdu. Smeru porastú preferencie za spravodlivosť, nik nebude skúmať ich kauzy, lebo všetci budú zatarasení a zahltení novými informáciami z kauzy zavlečenie…Bude bežať rok 2018 a do volieb bude chýbať sotva pol roka..

Príkladom je kauza gorila, ktorá je o desiatku rokov mladšia ako „zavlečenie“ a nik tiež nedospeje k žiadnemu použiteľnému výsledku. Obe sú neustále používane len v rámci politického boja, nikomu nejde v samotnej podstate o spravodlivosť a potrestanie vinníkov.

Bez ohľadu o aký prípad amnestie či prezidentskej milosti ide som vo všeobecnosti presvedčený, že je to inštitút poslednej a neprekročiteľnej formy rozhodnutia o oslobodení vinníka napriek všetkým dôkazom, dokonca aj napriek odsúdeniu. Má ju prezident vo svojich rukách a môže darovať slobodu, či zníženie trestu. To že bol tento inštitút zneužitý je fakt. NO ak raz prelomíme nedotknuteľnosť tohto inštitútu, môžeme ho zrovna zrušiť a vyradiť z našej ústavy. Lebo už NIKDY nebude žiadna ďalšia amnestia či milosť braná ako posledné rozhodnutie cez ktoré nejde vlak a je navždy platné. Už to bude zbytočný inštitút v našom právnom systéme…. Skôr by som vyňal tento inštitút  s prenosu práva, v prípade ak nie je prezident v úrade. Nikomu by sa nič nestalo, ak by v krátkom období bez prezidenta nebol funkčný inštitút milosti a amnestie. Tým by sa zaručilo, že už neprídu žiadni Mečiari a Dzurindy, ktorí hneď ako prvé vo funkcii zastupujúceho prezidenta sa babrali s touto „kráľovskou výsadou“ v demokratickom systéme.

Niečo z faktov minulosti:

– 11. novembra 1994 – Vydal Interpol medzinárodný zatykač na Michala Kováča ml. v súvislosti s tzv. kauzou Technopol.
-7. 3. 1995 v denníku Slovenská republika vyšiel obsiahly materiál pod názvom: „V Nemeckej spolkovej republike vydali zatykač na syna slovenského prominenta.“….Nová etapa v kauze sa začala 19. júna t. r., keď vyšlo najavo, že vyšetrovateľ Mestského úradu vyšetrovania v Bratislave vzniesol obvinenie pre trestný čin podvodu spolupáchateľstvom voči trom mužom – Slovákovi (32), Nemcovi (45) a Holanďanovi (50). Obvinil ich, že spolu s ďalšími – doteraz nezistenými osobami – od decembra 1991 do mája 1992 pod hlavičkou holandskej firmy Introcomerce pripravili a zrealizovali podvodný plán dovozu textílií z Holandska do ČSFR pre akciovú spoločnosť Technopol, a to v hodnote vyše 2,3 milióna amerických dolárov. Textílie však Technopol, a. s., nedostal, a tak mu vznikla škoda najmenej 69 miliónov Kčs. Peniaze získané podvodným nákupom si trojica známych, ale aj ďalší neznámi páchatelia rozdelili. (sme.sk)

– 31.8.1995 neznáme osoby( mafia pod dohľadom SIS?) naložili Michala Kováča do auta, opili a odstavili pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Bol vyšetrovaný vo Viedni…

-26.2.1996 Rakúšania vrátili Michala Kováča ml. na Slovensko, do Nemecka na stíhanie napriek platnému zatykaču Interpolu ho nevydali.(kaucia )

– 29.apríla 1996 zahynul bývalý pracovník kriminálky Róbert Remiáš, priateľ pracovníka SIS Oskara Fegyveresa, ktorý mal vystupovať ako utajovaný svedok v prípade „zavlečenia“  s dôkazmi , že to zorganizovala SIS pod dohľadom svojho námestníka jaroslava Svěchotu.

Decembra 1997 – Prezident SR Michal Kováč udelil svojmu synovi a jeho spoločníkom milosť, na základe ktorej bolo trestné stíhanie voči nemu v SR zastavené.

– 3.Vtedajší premiér Vladimír Mečiar vyhlásil v zastúpení prezidenta SR rozhodnutie o amnestii vzťahujúce sa aj na trestné činy spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení Michala Kováča ml. do cudziny. Mečiar nariadil, aby sa nezačínalo, a ak sa začalo, aby sa zastavilo trestné konanie pre podozrenie z týchto trestných činov.
– 8. decembra 1998 – Po parlamentných voľbách nový premiér a zastupujúci prezident Slovenskej republiky Mikuláš Dzurinda podpísal Rozhodnutie o amnestii. Vypustením niektorých článkov z rozhodnutí o amnestii, ktoré udelil jeho predchodca a zastupujúci prezident Vladimír Mečiar 3. marca a 7. júla 1998, umožnil Mikuláš Dzurinda svojím rozhodnutím konať v kauzách Zmarené referendum a Únos občana Michala Kováča ml.
– 26. februára 2000 – Kauza Technopol sa pre Michala Kováča mladšieho definitívne skončila. Štvrtá trestná komora Krajinského súdu Mníchov 1 pod vedením predsedajúceho sudcu Hansa Schmida rozhodnutím z 23. februára 2000 s konečnou platnosťou zastavila šesť rokov trvajúce konanie voči M. Kováčovi ml. Dôvodom bola skutočnosť, že súd dospel k názoru, že sa nedá očakávať Kováčovo odsúdenie. Súd nikdy nekonštatoval nevinu, len nemožnosť odsúdenia-(lebo má prezidentskú milosť)

Požijeme,uvidíme.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134107x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív