Založ si blog

Lyžovačka na Chopku kontra na Kronplatzi, vyberte si.

Kronplatz je od Trenčína asi 770km, podľa toho ktorou trasou sa vydáte. Jazdievam celé po diaľnici, len asi posledných 30 km je po okresnej ceste. Je to vychytené stredisko v Dolomitoch, v prvej doline za Rakúskou hranicou. Trasa Trenčín, Bratislava, Viedeň, Linz, Saltzburg, smer Mníchov, Insbruck, v Tliansku zjazd Brixen (Bressasone) do Brunicka.( asi 7:30 hod )

Stredisko sa nachádza na hlinenom kopci od 900 metrov do 2273mnm. Má 41 zjazdoviek( nie strán jednej lúky, ale samostatných trás, ktorých dĺžka je asi 120 km. Patrí do neho aj cez údolie ležiaci Piculin s krásnou dvojkilometrovou čiernou, kde býva pravidelne európsky pohár. 21 modrých , ktoré sa nachádzajú hlavne na samotnom vrchu strediska, kde je zaručený najlepší sneh, 13 červených  a 7 čiernych , z toho dve skoro 5 kilometrové. Na občerstvenie či obed slúži veľké množstvo reštaurácií -Hutte alebo klasickej reštiky.. myslím že ich tam je viac ako 15, plus niekoľko Apré Ski barov na drink či ľahké občerstvenie. Toto všetko obsluhuje neuveriteľných 26 lanoviek a sedačiek, kde čakanie 5 minút v špičke býva maximum. Obyčajne zlyžujete a nasadáte. Parkovisko je rozdelené na platenú a neplatenú časť, kto chce byť blízko pokladní tak si zaplatí, komu nevadí 100 metrov pešej chôdze má to zadarmo.  Stredisko nie je preplnené ani s 10 000 návštevníkmi za deň. Asi 90% strediska má technické zasnežovanie, za desať rokov sa stalo len raz, že neotvorili 10 decembra pre nedostatok snehu. Keď som tam začal chodievať v roku 2005 stál celodenný lístok 31 eur, v roku 2016 to bolo 41 euro a teraz podraželi skokom na 49 euro. Poldňový stojí 39.  Obedy na svahu sú plne zrovnateľné s našimi .. normálne polievka, hlavný chod a niečo nealko je do 15 euro. Otvorené je denne 8:30 -17:00.

chopok2Po prvý krát som navštívil Chopok na štvordňovú lyžovačku ako naše najvychytenejšie stredisko. Ubytoval som sa v hoteli Repiská, kde dvoj izba s welness a polpenziou stála 249 Euro na tri noci. (jednotlivec platí o stravu menej. )

13 modrých, 15 červených a 6 čiernych zjazdoviek má spolu asi 50km juh aj sever spolu. Dnes 21.1.2017 bolo zatvorených asi 10km (8 zjazdoviek zatvorených ). Najviac ma sklamalo malé množstvo miest na občerstvenie. Maličké Apré Ski ( asi štyri,nechápem prečo sa tak volajú v srdci Slovenska) Búda ktorú som považoval za klasickú krčmu Luková bola zatvorená. Reštaurácia v podstate len hore na Chopku v Rotunde, dve malé na Záhradkách , jeden bufáč pod sedačkou na Rovnej holi… Bernardino na Brhliskách.. to je asi všetko ak nepočítam hotely priamo pri svahu, kde sa však nepatrí ísť v lyžiarkach…. Bol som od utorka do piatku, parkoviská v podstate plné, nechápem kde sa zmestia víkendoví prišelci, asi na záchytných na začiatku doliny. Počasie my vyšlo krásne, trate super upravené, frírajd nebol ani juh zhora nebol otvorený od Kamienky.  Okolo dvanástej sa už tvorili na severe mierne rady na sedačky, bolo to však znesiteľné do 7 minút. Čo ma však najviac šokovalo a sklamalo, bola „prepravná situácia na juhu.“ Zjazdovky krásne zaliate slniečkom, tvrdé a nezľadovatené.. prídem dolu na Srdiečko a super.. stará sedačka bez čakania, prídem však do Krupovej a katastrofa. Kabínová lanovka úplne zaprataná ľuďmi, čakal som snáď 20 minút, to isté sa opakovalo na prestupnej stanici na Kosodrevine… Z vrcholu Chopka to dáte po červených do Krupovej pohodičkovým tempom za 10-15 minút a na lanovky čakáte spolu aj 40 minút, a to nebol víkend. Dal som to raz a šiel na sever. Absolútne nedostatočná prepravná kapacita na JUHU ma riadne zaskočila.

Jedlo… v Apré ski som si dal párky, kávu a pol litrovku Koly, bratu za 9,80 Eura.. Najdrahšia z nealko nápojov bola čokoláda so šľahačkou za 3,70… hlavné jedlá drahšie ako na Kronplatzi, čaj 1,80 ( 1,5 dcl v plastovom kelímku).. SLOVAČ PREBER SA….

Porovnanie si urobte sami.  Výhoda Chopku je  asi dvojhodinová vzdialenosť od bydliska, inak vôbec nič. Porovnanie Chopku s akokoľvek domácou destináciou je bezpredmetné, je to u nás špička. Cez víkend by som tam nešiel ani náhodu, odporúčam pracovné dni.  Mal som šťastie na počasie, lebo všetky dni bolo bezvetrie a slnečno. Na Kronplatzi je slnečno asi 90% zimnej sezóny, čakanie len na niektorých modrých a to do 7 minút v špičkovej sezóne. Chopok ešte určite dám, no Kronplatz v Dolomitoch dávam každý rok a veľmi rád.

kronplatz-mapa

chopok-jasna

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

súdna rada výbor

Výbor odobril odvolanie členov súdnej rady, Mazák a Majerník to odmietajú

24.04.2024 15:20

Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov.

medveď

V okolí obce Košická Belá sa vodičovi pred autom zjavil medveď

24.04.2024 14:52

Polícia vyzýva na ostražitosť a opatrnosť.

sneh, bratislava, sneženie

SHMÚ upozorňuje na sneženie na severnom Slovensku

24.04.2024 14:21

Meteorológovia vydali výstrahu prvého stupňa.

Londýn, kôň, splašené kone, Household Cavalry, britská vojenská jednotka

Londýnom sa preháňali splašené vojenské kone. Skrotila ich až armáda, hlásia ranených

24.04.2024 14:02

Jeho kôň vrážal do áut neďaleko Buckinghamského paláca.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3136768x
Priemerná čítanosť článkov: 5724x

Autor blogu

Kategórie

Archív