Založ si blog

Chorvátsko , vtedy a dnes . . . . Uhol pohľadu.

teplota MMoja prvá návšteva mora bola niekedy začiatkom  sedemdesiatych rokov minulého storočia, keď som ako čerstvý teenager bol v Juhoslávii, v Medveji ( Opatija riviera- Istra) na odborárskej závodnej dovolenke s rodičmi. Nezabudnuteľné chvíle , ktoré ma inšpirovali k návratu na to isté miesto po 25 rokoch. Kemping stál na rovnakom mieste, pláž sa mi zdala o čosi menšia, more bolo rovnako priezračné a voňavé. Ukázal som svojim deťom miesta, ktoré som mal uložené v pamäti ako poklad z detstva. Dokonca sme sa vyštverali do hôr k samote, kde bývala krásna studňa, dom s terasou a prívetivými domácimi. Dom bol opustený , strecha prepadnutá. Vtedy dávno sme šli autobusom bez klimatizácie po uzučkých cestách, na osobu sme dostali asi 500 dinárov na hlavu( 1 dinár=3 koruny) viac devízový prísľub neposkytoval. Varili sem si na plynovom variči, spali v dvojspálňovon stane s predsieňou, ktorý postavilo ROH na celú dovolenku. V kempe bolo vytvorené mestečko asi o 15 stanoch.  Na pláži boli sprchy, fontánky s pitnou vodou a dve reštaurácie. Po 25 rokoch sa nič nezmenilo…

Od prvej mojej  návštevy Jadranu uplynulo asi 45 rokov, s rodinou som vyskúšal apartmány aj hotely „all inclusive“ v rôznych destináciách Európy , Ázie, Afriky. Toto leto som sa vydal znova k Jadranu. Preprava klimatizovaným autom pri dodržiavaní rýchlosti v „rozumnom nadlimite“ bola super. Všade diaľnica, 880km som urobil asi za 10 hodín, lebo tri „bánovské autá“ asi veľmi pozerali na havarovaný autobus, a tak sa niekde pri Karlovaci zrazili a obdarovali nás 25 km kolónou, v ktorej som sa zdržal asi hodinku a pol. Po dvoch týždňoch chladu a popŕchania prišlo krásne počasie, celý pobyt sme mali 30+.

Ubytovanie v apartmáne v súkromnej vilke, samovarenie, či reštaurácie ako za starých čias. Pláž ma prekvapila. Kým na severe bola z okruhliakov, ktoré boli na chodenie príjemné a patrili k brehu mora, tu v strede ( Vodice – Srima) bola navozená asi z ukradnutého makadamu frakcie 8/22 zo stavby diaľnice. Inak si neviem vysvetliť, ten nápad, dať kamienky s ostrými hranami na pláž. More sa ich snaží obrusovať, no aj po niekoľkých rokoch sú hrany citeľné. Dno pri pláži mŕtve, až na pár odolných morských uhoriek. Najväčším šokom bolo pre mňa ponižujúce behanie na pláž o pol siedmej ráno, aby si človek uchytil svoje miesto rozprestrením karimatky či uteráku. Mali sme 15 mesačné  dieťa, pre ktoré bol dobrý podstromový tieň a toho bolo sakra málo. Prvý deň som prišiel cestou do obchodu k pláži o 7:25 a s hrôzou som zistil, že je plná uterákov a nafukovačiek. Tobogán sa od nás nachádzal asi 500 metrov no bol už zatvorený. Sprcha na pláži do kilometra žiadna, fontánka s pitnou vodou detto. Krafne a kukuruza boli vozené pravidelne a boli super. Zmrzlina s premenlivou chuťou sa predávala asi po 500 metroch všade okolo pláží. Terajšia kuna si síce drží hodnotu už asi 15 rokov okolo 7-7,40 za euro, no jej hodnota a kúpischopnosť neustále klesajú. Cena za chlieb okolo 8-11 kuna, zmrzlina 5-8 za kopček, či 20 za pivo v bare je omnoho horšia, ako kedysi za dinár ktorý stál TRI koruny. Večera s hlavným jedlom a pivom za 120-140KN ( 20 euro) nie je žiadna výnimka. V centrách mestečná skrásneli a zaplnili sa reštauráciami a stánkami, čo je plus, ceny asi kartelové, čo je mínusom.

Chorváti zaspali dobu vo vybavení pláží asi pred 45 rokmi, podnikavci tam obsadzujú pláže lehátkami a ponúkajú ich za prijateľných 15 kuna na deň( malé pivo).Hore na severe som sa však stretol aj s dvoma lehátkami a slnečníkom za 110KN na deň, čo je neuveriteľné zderstvo. Okrem ako tak čistého mora, a bezjazykovej bariéry si myslím, že nás už nemá čo lákať navštíviť Jadran. A predsa sú tam milióny Čechov, Slovákov či iných , a podporujú nekreatívnych Chorvátov v domnienke, že ich služby  sú najlepšie. Je to jedno z dvoch miest dostupné autom,( Taliansko) kde sa dá dobre oddýchnuť pri mori a našinec je konzervatívec. Boli sme šiesti dospeláci a celkovo aj so stravou, dopravou a suvenírmi nás vyšla dovolenka  asi na 1600 euro( 600 ubytko, 330 doprava dvoma autami). Najväčšiu kreativitu vykazujú Chorváti pri predaji popri ceste. Kúpia figový džem v obchode za 18, strhnú s neho nálepky a predajú na parkovisku pri Primoštene za 40. To isté s olivovým olejom, ktorý vydávajú za ručne lisovaný na starých dobrých strojoch , len ho prelejú z komerčného balenia do flašky od vína a namiesto 65 kuna za liter je 110.

Teplota mora? Všetky internetové zdroje udávali 26.augusta že skoro celé pobrežie má more teplé 25 stupňov. Veľa lastminutkárov to potešilo a vyrazili. Už pri prvom kontakte s vodou som zistil, „že toto je veľmi optimistických 18 centimetrov milý pane“… A tak sme vzali presný detský teplomer( laser) a zmerali. Nech sme sa snažili akokoľvek, ráno pri príchode mala 21,5 stupňa a poobede pri odchode z dovolenky 22,5 celziového. Postávajúci turisti namočení po kolená v 33 stupňovej teplote vzduchu viac chladili, ako plávali. Nám to nevadilo, plávali sme aj veslovali. Môj staručký 30 ročný nafukovací kajak lastočka 21, fungoval aj po 20 ročnej nečinnosti perfektne.

Zhrnutie? Boli sme  spokojní, lebo z predchádzajúcich životov som si zvykol aj na menej pohodlia a komfortu. No je evidentné, že celé Chorvátsko zaspáva a nebyť veľkých nebezpečenstiev v Turecku, či stredozemnom moslimskom svete, tak by bol odliv turistov z Jadranu citeľný. Ak sa nespamätajú,  budú tam chodiť len mládežníci, začínajúce rodiny a penzisti, ktorí nepustia veľa peria v reštauráciách a suveníroch, či krásnych starých mestečkách a národných parkoch. Stredný vek bude stále viac tiahnuť do iných destinácií, kde sú neporovnateľné služby s bazénmi, tobogánmi, pitím a stravou v cene po celý deň, tí si totiž 500 euro  za osobu, kde začína all inclusive Tunisu či Turecka môžu stále viac a viac dovoliť…. Rozhodujúci je uhol pohľadu a splnenie očakávaní.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

medveď

Odstrelom problémového medveďa v L. Mikuláši sa bude zaoberať enviropolícia

23.04.2024 12:55

Občianska iniciatíva My sme les spochybňuje, že pri Liptovskom Mikuláši došlo k usmrteniu správneho medveďa.

Pellegrini

Web ČTK napadli hackeri, vydali správy o zmarenom atentáte na Pellegriniho

23.04.2024 12:36, aktualizované: 13:08

Udalosťou sa zaoberá česká Bezpečnostná informačná služba a ďalšie úrady.

Russia Ukraine War Struggling Farmer

Zelenskyj umožňuje stíhať veľkých gaunerov. Ministra podozrievajú, že okradol štát o hektáre pôdy

23.04.2024 12:18

Skupina organizovaného zločinu na čele so šéfom vládneho agrorezortu podľa vyšetrovateľov ukradla pozemky v celkovej hodnote 6,85 milióna eur.

Súdna rada

Súdna rada je aktuálne v kompletnom zložení, budúce nominácie nebude komentovať

23.04.2024 12:01

Dvaja z aktuálnych členov súdnej rady, ktorých v minulosti zvolila do funkcie NR SR, však budú túto stredu vypočutí pred ústavnoprávnym výborom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3135958x
Priemerná čítanosť článkov: 5723x

Autor blogu

Kategórie

Archív