Založ si blog

V 2014 roku počas Krymskej krízy sme boli kúsok od jadrového konfliktu. Krížnik Donald Cook nevystrašili komplexom Chibiny. .

Spomínate si na rok 2014 po ruskej anexii Krymu?  Bol toho plný internet. Americký krížnik operujúci v Čiernom mori pravdepodobne pre podporu novej Vlády v Kyjeve  začal tiahnuť smerom na Krym. Vtedajšie správy hovorili o tom, že okolo neho preletelo niekoľko krát ruské lietadlo Su-24 s komplexom Chibiny , zrušilo elektronické systémy krížnika, krížnik sa okamžite obrátil a rýchlo  odplával ďaleko od Krymu, posádka prepadla panike a veľká časť z nej požiadala následne o prepustenie zo služobného pomeru.

Bola to maskovacia story, ktorá pred verejnosťou skryla podstatu . Pravdy v tom boli, no pozmenené. Krížnik Donald Cook vyzbrojený raketami „ TOMAHAWK“ smeroval ku Krymu pravdepodobne výhražne ukázať, že USA stoja jasne na strane novej Kyjevskej vlády, pravda bola aj, že okolo preletelo lietadlo a on sa dal na rýchly ústup. Nebol to však komplex REB( rádio elektronického boja) čo vystrašilo posádku lode. ( Komplex chibiny môže nosiť až Su-34 (http://simon22.blog.pravda.sk/2015/11/11/nove-bojove-prostriedky-ktore-nestrielaju-a-predsa-efektivne-nicia-alebo-brania-zniceniu-2/ )

bastion1Celej posádke šlo skutočne o život, Rusi použili protilodný komplex BASTION ktorý je vo výzbroji  armády od roku 2010, svetu bol ukázaný na prehliadke v roku 2014.Má dve verzie, pevnú( P) v šachtách a mobilnú(S) na podvozkoch MZKT-7930 , KamAZ-43101 a MZKT-65273.  Výzbrojou sú vysokorýchlostné rakety JACHONT  /ONIKS. Je to najmodernejší protilodný systém, ktorý je momentálne k dispozícii. Jeden komplex má 12 vozidiel po dve rakety, ktoré sú odpaľované v salve po 2,5 sekundy.  Je schopný pôsobiť na ciele do piatich minút po zastavení pri preprave. Je schopný pôsobiť na ciel vo vzdialenosti do 300 km( kombinovaná dráha letu vo výškach 14 000metrov so znížením v konečnej fáze- v zóne možnej PVO lode na výšku 10-15metrov nad hladinou. Bojová časť má 200 kg,  letia k cieľu rýchlosťou 750 m/sek, ( asi 2 Machy)  Má štartovací prachový motor a cestovný na letecké palivo , ktoré poháňa prúdový motor ( npormash.ru)

Rusi hneď po prevzatí Krymu rozmiestnili tento komplex po pobreží tak, aby bol viditeľný satelitnému prieskumu, aby potenciálny protivník vedel, že je v bojovom postavení.  Keď sa USA rozhodli použiť na riešenie krízy svoj krížnik Donald Cook  a vyslali ho smerom ku Krymu, Rusi uviedli svoj systém BASTION do bojovej pohotovosti  prvého stupňa, po ktorej sleduje už len odpal rakiet. Samozrejme že Američania zachytili ožiarenie od bojových navádzacích lokátorov, snažili sa ich zarušiť, nepodarilo sa, tak urobili osmičkou obrat späť a urýchlene odplávali. Lietadlo Su-24 preletelo okolo krížnika , ale nebolo hlavnou príčinou jeho rýchleho ústupu.  O tomto všetkom hovoril Putin v jednom rozhovore, kde pripustil, že z Krymu Rusi urobili pevnosť neprístupnú z mora aj súše.

Najdôležitejšie konštatovanie Putina prišlo pred koncom rozhovoru. Na otázku , či by v prípade narastania napätia a vyostrenia sa konfliktu boli Rusi schopní použiť jadrové zbrane odpovedal ÁNO. Neboli sme tomu radi, nechceme to, no ak by situácia zašla tak ďaleko, použili by sme ich. My sme neurobili na Ukrajine štátny prevrat, Krym je naše historické územie, žijú tam naši ľudia, nemohli sme ich nechať bez ochrany. Nemyslím si, že si to niekto želal, toto všetko otočiť na svetový konflikt, „nechceli sme liezť na ražeň“ ale oni nás donútili si takto počínať. Opakujem, boli sme pripravení pri úplne najhoršom vývoji situácie… no ja som vychádzal z toho, že k tomu nedôjde. Nadbytočne vyostrovať situáciu nebolo vhodné“. V Ministersvtve obrany, v tie dni, niektorí vojenskí špecialisti radili Putinovi aby použil všetky dostupné prostriedky na demonštráciu rozhodnosti ochrániť svoje národné záujmy. Putin im povedal. „Nehľadiac na všetku zložitosť a dramatickosť situácie sa studená vojna skončila, nepotrebujeme medzinárodné krízy podobné Karibskej.( 1960- karibská kríza pre rakety na Kube) Tým viac, že situácia nevyvolávala potrebu takto reagovať , čo by protirečilo našim vlastným  záujmom . Čo sa týka našich síl strategického zdržiavania“ , povedal Putin, „tie sú aj tak neustále v plnej bojovej  pohotovosti“.  Bolo vaše rozhodnutie poslať nad krížnik lietadlo Su-24?   “ Nie.. ani mi o tom nepovedali. Oni sa( velitelia)  „ rozchuligánili“ povedal s úsmevom. Putin nariadil len uviesť BASTION do bojovej pozície v najvyššom stupni, teda so „zachvatom- sprevádzaním „ cieľa bojovými raketami pripravenými k odpalu.

Všetko toto si môžete vypočuť v ruštine priamo z úst Putina… https://www.youtube.com/watch?v=x2pA-0IFSPY

Svet bol teda pri Krymskej kríze blízko k svetovej vojne. Na Ukrajine to zatiaľ nevyšlo, teraz sme svedkami použitia Turecka ako zástupného štátu konfliktu, do ktorého chce niekto vtiahnuť silou mocou Rusov. Turek by sa nikdy bez posvätenia USA nerozhodol zostreliť ruské lietadlo.  Bude nasledovať stupňovanie ? Alebo to skončí dohodou veľmocí a ich prítomnosť sa sústredí len na zničenie všetkých nezákonných bojových formácií na území Sýrie, Iraku a Afganistanu? Verím že ano, a západná koalícia pochopí, že Baššár Al Asad  je potrebný ako veliteľ svojich  pozemných síl, ktoré musia po letectve vždy očistiť teritórium. Bez pešiakov sa nedá totiž vyhrať žiaden konflikt a nie som presvedčený, že je niekto z NATO pripravený ísť zomierať do Sýrie či Iraku znova. Do vyriešenia  tohto konfliktu by mal zostať na svojom mieste, potom voľbami a nie prevratom si krajina zvolí nového prezidenta.

P.S.: nedávno som v jednom americkom dokumente počul na vlastné uši bývalého vysoko postaveného úradníka USA, že to oni vtiahli Ruko do Afganistanu v roku 1979. Pripravili tam prevrat, a správne predpokladali, že vtedajší Sovieti to prídu v rámci solidarity riešiť. Potrebovali sme, aby aj Rusi mali svoj Vietnam… tak sme im ho pripravili, povedal dotyčný v dokumente.

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

bytovka, Čadca

Bytovku z centra Čadce idú zrovnať so zemou. Kam pôjdu jej obyvatelia?

19.04.2024 10:03

Problémový dom chce zdemolovať vlastník, hoci tam stále žijú niekoľkí ľudia. Náhradné bývanie hľadajú ťažko, mesto sa im snaží pomôcť.

migranti na poľsko-bieloruskej hranici

VIDEO: Rebríky, palice, plyn, agresívni ľudia. Lukašenko znova zaplavuje Poliakov migrantmi

19.04.2024 10:00

Poľsko znovu čelí návalu cudzincov, ktorí sa z východného smeru usilujú preniknúť na jeho územie.

policia meranie rachlosti radar

Pezinská Baba nie je diaľnica. Vodič dvojnásobne prekročil rýchlosť, prišiel o „papiere“

19.04.2024 09:56

Vodič išiel na Pezinskej Babe rýchlosťou 137 kilometrov za hodinu.

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3131819x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív