Založ si blog

NATO je v šoku z rozsahu a rýchlosti kampane Ruska v Sýrii.

Takto by sa dala parafrázovať  väčšina reakcií, ktoré som zachytil od 8.10.2015. najviac rezonuje neohlásený raketový útok z Kaspického mora najnovšími modifikáciami krídlatých rakiet KALIBR, ktorá v počte 26 boli odpálené na ciele v Sýrii vzdialené okolo 900 míľ. Toto sa udialo v predvečer zasadania ministrov obrany členských štátov NATO. Bolo veľkým logistickým umením z ruskej strany dostať v tak krátkom čase  veľké množstvo leteckej techniky, munície a náhradných dielov do Sýrie bez toho aby to v podstate zachytili  špeciálne služby okolitých štátov. Prieskumné fotografie pristávajúcich lietadiel boli už len koncom celej operácie na prípravu vojenskej kampane. Pozorovatelia hodnotia situáciu ako „ najvyššiu vojenskú výzvu pre NATO od konca studenej vojny.  NATO okamžite začalo podnikať kroky aby neutrpelo  na schopnosti zabezpečiť kolektívnu ochranu svojim členom. Hlavný bod svojich aktivít je okamžitá reakcia na viacerých úrovniach. Tvrdia, že Rusko neustále úmyselne porušuje  vzdušný priestor Turecka a to nemôže zostať bez odozvy. Reakcie politikov sú opatrné, nesmú byť však pasívny. Preto oznámil šéf NATO pán Stoltenberg „ zaoberáme sa realizáciou najväčšieho posilnenia našej kolektívnej obrany od konca studenej vojny“. Po schôdzke povedal, „ všetko čo sme prijali bude správou pre občanov štátov NATO, NATO je tu,  bude vás chrániť, je pripravené.

Okamžite sú rozmiestnené batérie Patriot  v Turecku pri hranici so Sýriou , aby boli schopné zasiahnuť proti raketám vystreleným zo Sýrie,, to už bolo plánované skôr, len sa urýchlili posledné kroky.

Briti rozmiestňujú 150 členný tím do Pobaltských krajín  Poľska a Ukrajiny. Pre výcvik ukrajinských vojakov bude navýšený počet špecialistov zo 75 na 100.

Vo štvrtok 8.10. boli oznámené pohyby jednotiek NATO, hoci len symbolické, vyvolali okamžitú reakciu Ruska. Hovorca prezidenta Putina pán Peskov vyhlásil, že akákoľvek zvýšená prítomnosť britských vojsk vo východnej Európe by bola poľutovaniahodná, že je použitá „údajná ruská hrozba“ ako kamufláž pre presadzovanie rozšírenia NATO . V tom prípade bude Rusko  paritne reagovať. Na zasadnutí ministrov obrán štátov NATO zaznel taktiež názor,  že expanzia NATO smerom k ruským hraniciam bol dôvod, prečo pán Putin teraz manévruje na blízkom východe, a to aj vo východnej Európe  v snahe udržať jeho prístup do Stredozemného mora cez Sýriu,“… čo je strategicky dôležitým cieľom z pohľadu Rusov.

NATO oznámilo, že posilní vojenské cvičenia ,ustanovujú dve malé vojenské veliteľstvá, v Maďarsku a na Slovensku, doplnia šesť existujúcich  v pobaltských krajinách  Estónsko, Lotyšsko a Litva, a v Bulharsku, Poľsku a Rumunsku. Každá centrála má asi 80 pracovníkov armády, asi polovica z hostiteľského štátu, a zvyšok z NATO. Tieto budú slúžiť na plánovanie a koordináciu operácií, hodnotenie logistiky na daných územiach( prístavy, železnice, cesty, letiská).

Od Ruskej anexie Krymu aliancia vybudovala sily rýchlej reakcie v pobaltských štátoch , majú tam zásoby a výzbroj vrátane 1200 obrnených vozidiel a 250 tankov Abrams a Bredey.

Ako vidno , NATO zatiaľ neuvažuje o koordinácii činností proti ISIL  s Rusko – Iránsko- Sýrskou  koalíciou, naopak, začalo stupňovať svoje aktivity na posun smerom na východ v Európe.

Rusi nemali na výber, ak nechceli zostať uzamknutý a oddelený od Stredozemného mora v prípade pádu režimu sýrskeho prezidenta Baššára Al Asada,následné pokračovanie ruskej kampane v Sýrii môže byť rozšírené o Afganistan,, Irán a Irak. Je to preventívna operácia, aby sa ISIL nerozšíril do bývalých moslimských krajín ZSSR ako Turkmenistan, Tadžikistan či Azerbajdžan.Tam by sa ich prítomnosť vnímala omnoho horšie ako teraz v Sýrii.

Zdroj: vlastné a NY Times

 

 

Kto vyhrá boj o palác? Je dôležité kto to bude?

25.03.2024

Prvého kola volieb prezidenta a zúčastnilo 2 254 000 51,9% z 4 333 000 (možní voliči: mužov 2mil 88 tisíc a 2mil 245 tisíc žien) V druhom kole môže naviac voliť asi 2 200 prvovoličov, ktorí dosiahnu 18 rokov práve v tých dvoch týždňoch medzi kolami. Účasť v prvom kole bola asi 51% , voliť nešlo asi 2 milióny 80 tisíc voličov. Výsledok na prvých dvoch miestach je [...]

Dukla Trenčín zasa sklamala, zostala pred bránami play off na 9 mieste.

18.03.2024

Srdce trenčianskeho hokejového fanúšika zasa krváca, oko plače. Ako sa stalo už zvykom, Dukla sa nedostala opäť do play off, teda medzi posledných osem. Lepšia Nitra nás vyradila a ukončila nám sezónu, v ktorej sme sa dlhodobo potácali medzi 8 až 10 miestom. Moje fanúšikovské hodnotenie pri pohľade z bufetu je subjektívne, nenárokuje si na absolútnu pravdu, ani [...]

Takto píšu ruské médiá o Putinovom vyhlásení o technickej pripravenosti na jadrovú vojnu.

15.03.2024

Dovolím si tu skopírovať jeden ruský článok bez môjho komentára, aby sme videli ako sa to snažia vnímať ruskí novinári a ako sa to snažia vysvetliť svojim čitateľom. Sami posúďte kde končí technická pragmatičnosť a kde začína propaganda. Je vonku len pár desiatok minút, vyšiel dnes 15.3. 2024 9:24 moskovského času…. Zdroj topcor ru 15.3.2024 9:24 Prst na [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 543
Celková čítanosť: 3112428x
Priemerná čítanosť článkov: 5732x

Autor blogu

Kategórie

Archív