Založ si blog

Nové bojové prostriedky, ktoré nestrieľajú a predsa efektívne ničia alebo bránia zničeniu.

Dovolím si v tomto blogu opísať  niektoré prostriedky rádio elektronického boja (REB) ktoré sú v posledných rokoch zavádzané v Ruskej armáde a majú za úlohu ochrániť svoje jednotky, či bojové prostriedky pred zničením  bojovými prostriedkami protivníka. Rusi udávajú, že pri použití niektorých prostriedkov REB sa zvyšuje pravdepodobnosť nezničenia- prežitia  vlastných prostriedkov( napríklad lietadiel ) až 300x oproti použitia bez týchto prostriedkov.

Všetci ste zachytili „ kačicu „ o použití prostriedku REB CHIBINY v roku 2014, kde údajne po jeho použití na lietadle Su-24 nad čiernym morom došlo k masovým odchodom amerického personálu bojovej lode do civilu. Bola to jedna s dezinformačných kampaní, ktoré však majú vo vojom jadre časť skutočných spôsobilostí najnovších prostriedkov REB. Tu som opísal niektoré prostriedky rádio elektronického boja (REB) ktoré sú v posledných rokoch zavádzané v Ruskej armáde a majú za úlohu ochrániť svoje jednotky, či bojové prostriedky pred zničením  bojovými prostriedkami protivníka. Rusi udávajú, že pri použití niektorých prostriedkov REB sa zvyšuje pravdepodobnosť nezničenia vlastných prostriedkov( napríklad lietadiel ) až 300x oproti použitia bez týchto prostriedkov.  Vynechám odborný jazyk pre lepšie pochopenie.

KRASUCHA 2/4 1L269

Prostriedok rádio elektronického boja slúžiaci na prikrytie veliacich stanovísk , skupín vojsk , prostriedkov protivzdušnej obrany a iných dôležitých bodov. Prostriedok analyzuje zachytený typ signálu  a začne proti nemu pôsobiť  silným rušivým signálom na rovnakej frekvencii. Tým je schopný zrušiť ovládanie radarom navádzaných rakiet alebo  rádiové kanály na riadenie rakiet či bezpilotných prostriedkov. Prostriedky ničenia vystrelené protivníkom sa stávajú neovládateľné a nezasiahnu cieľ.

Krasucha 2 je vybavená analógovými počítačmi a je umiestnená na vozidlách BAZ, do jedného komplexu sú zaradené tri vozidlá. Krasucha 4 má číslicové počítače a je umiestnená na KamAZoch, jeden komplex obsahuje dve vozidlá.  Sú schopné pokryť územie v kruhu do vzdialenosti asi 150-300km podľa členitosti terénu .  Štátne skúšky  prešli obe zariadenia v roku 2009,prvé dodávky do armády boli uskutočnené v roku 2014. Dvojka je určená aj na export.

ORTUŤ-BM 1L262

Je modernizovanou verziou prostriedku rádio elektronického boja Ortuť-B(SPR-2)vyvinutý na závode KVANT v meste Veľký Novgorod. Jej účelom je vyvolať klamné signály pre rádio výškomerové  iniciátory ( zapaľovače) bojových hlavíc napríklad reaktívnych rakiet zem-zem alebo z lietadla navádzaných rakiet a presných  bômb, ktoré majú pre zvýšenie efektivity použitia proti živej sile odpálenie bojovej časti vo vzduchu  pomocou elektromagnetického ( rádiovýškomeru) signálu.  Prostriedok zabezpečí „zdvihnutie terénu“ vyrobením umelého rádioelektornického terénu o 500 metrov vyššie nad skutočným. Tým dôjde k výbuchu bojovej časti vo väčšej výške a ďalej pred chráneným cieľom.  Celý systém pracuje v automatickom režime ( rozviedka bez vyžarovania ložných signálov, informačný režim( zbiera údaje o signáloch) a bojový režim s prikrytím danej oblasti klamnými signámi.  BM má taktiež možnosť rušiť  kalály spojenia na VKV –UKV kmitočtoch. Do výzbroje prišli v roku 2013( Ortuť-B) a v roku 2015 aj Ortuť-BM.

Rusi zverejnili video na ktorom je salvou z raketometu ostreľované vozidlo Ortuť-BM a úspešne spôsobí výbuchy všetkých bojových hlavíc skôr , ako by dosiahli cieľovej oblasti.

https://www.youtube.com/watch?v=AI6_BYMw1-A

RYČAG-AB

Tento systém REB sa používa z palúb vrtuľníkov Mi-8/17/171 , je to stanica aktívnych porúch. V databáze má zahrnuté všetky rádioelektronické charakteristiky prostriedkov protivníka aj vlastné a podľa toho vyberá  dôležitosť cieľa a spôsob jeho „potlačenia“  Samotný systém váži asi 1500 kg, a je ho možné montovať aj na vozidlá či lode. Jeho  úlohou je  „oslepenie“ prístrojového vybavenia protivníka. Naraz môže pôsobiť proti viacerým cieľom s rôznych kurzov a s rôznymi charakteristikami. Blokuje všetky kanály komunikácie, lokácie aj navádzania zbraní.

https://www.youtube.com/watch?v=M7QVRu3Z8lE

Systémy RYČAG aj ORTUŤ sú montované na rovnakom závode v Kazani.

 

CHIBINY- Л175В (L175V)

Tento komplex REB sa stal asi pred rokom hviezdou bulvárnej tlače. Malo ísť o jeho použitie proti námornej lodi USA v Čiernom mori z paluby lietadla Su-24. Toto nemohla byť pravda, lebo tieto lietadlá nemajú taký komplex k dispozícii.  Je vyrábaný pre moderné lietadlo stíhací bombardér  Su-34.

História tohto výrobku siaha do roku 1977, kedy v Kalužskom vedeckom inštitúte , kde v rámci unifikácie pre všetky druhy vojsk začali vyvíjať  zlúčenie systému rádio elektronickej rozviedky PRORAN so stanicou aktívnych porúch  REGATA.. Neskôr boli využité skúsenosti s vyvíjanou  stanicou pre nové lietadlo Su-27 SORBCIA (1982) a vyvíjaný komplex dostal názov CHIBINY.

Základné vlastnosti systému sú vyhľadávať signály žiarenia pôsobiace na lietadlo s následným  „ zmeneným odrazeným signálom „ ktorého cieľom je:

  • oddialenie objavenia lietadla prostriedkami protivníka,
  • maskovanie lietadla medzi aktívnymi poruchami- klamnými cieľmi,
  • sťaženie odmerania vzdialenosti, výšky a rýchlosti letu lietadla, jeho uhlovej polohy ,
  • zhoršenie systému sprevádzania cieľa pri jeho sledovaní
  • sťaženie prechodu protivníkovho rádiolokátora do bojového režimu proti tomuto lietadlu. (skupine lietadiel)

Prvý výsledok bol mohutný a ťažký, nepoužiteľný pre palubu lietadla. Modernizáciou sa dosiahlo až v 90tych rokoch jeho úspešné odskúšanie a v auguste 1997 skončenie skúšobných letov.  Pre skupinové lety bol upravený  tento systém  v roku 2007. Až v roku 2014 bol prijatý pre vyzbrojenie lietadiel Su-34 .

Samotný systém je zložený s:

  • Systém rádiotechnickej rozviedky
  • Systém aktívnych porúch
  • Širokopásmový blok presného pamätania frekvencií
  • Výpočtová sekcia

Pre skupinovú ochranu sa môžu na základnom nosiči zapnúť doplnkové moduly na zvýšenie výkonu(2 moduly)  a dva bloky rozširujúce sledované frekvencie .

Americký ekvivalent je AN/ALQ-165

Armáda vedeckých pracovníkov vo všetkých vyspelých štátoch sveta sa  venuje použitiu najnovších technológií a vedeckých objavov najskôr pre potreby svojich armád, čo vyčerpáva ekonomický potenciál všetkých štátov  sveta a znemožňuje efektívnejšie riešenia pri boji s hladom či proti rakovine alebo obyčajnej cukrovke. Ľudstvo sa samo oberá o svoje kapacity v nezmyselnom zbrojnom kolotoči.

P.S.: S pravdepodobnosťou hraničiacou s istotou sú tieto prostriedky nasadené aj v kampani v Sýrii.zatiaľ sú použité na ochranu vlastných operácií, rušenie mimo zónu bojovej činnosti ruských vzdušných síl nebolo zaznamenané.

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Baerbock, Netanjahu

Hádka kvôli Gaze? Nie sme ako nacisti, nahneval sa Netanjahu na nemeckú ministerku

20.04.2024 14:00

Počas návštevy nemeckej šéfky diplomacie Annaleny Baerbockovej v Tel Avive došlo k ostrej výmene názorov medzi ňou a izraelským premiérom, ktorý poprel, že by ľudia v Pásme Gazy hladovali.

Peter Pellegrini

Ctite si zmluvu, odkázal Dankovi Raši: Problémom je, že sa vidí ako nástupca Pellegriniho. Majerský počul hlasy o konci Dolinkovej

20.04.2024 13:07, aktualizované: 15:06

Milan Majerský predpokladá, že poslanci KDH zahlasujú za zvolenie súčasného ministra Richarda Rašiho do funkcie predsedu parlamentu.

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3134454x
Priemerná čítanosť článkov: 5720x

Autor blogu

Kategórie

Archív