Založ si blog

Moja prvá jarná klasika. . . Saganovi nasledovníci.

Zoológovia určite klamú, bola moja prvá myšlienka keď som si sadol dnes prvý krát v tomto roku  na bajk.  Tvrdia, že medvede v zime výrazne schudnú a po prebudení zháňajú ostošesť potravu aby nabrali svoju pôvodnú váhu. Mne okolie hovorí maco a na mňa táto teória vôbec neplatí.. Ja som v zime nabral a bolo to cítiť hneď od prvého šliapnutia do pedálov.

Dal som si malý tréning, na veľký kopec som sa ešte necítil.  Peťo Sagan predvčerom po výborných výsledkoch na „ jarných klasikách“ vytuhol  v cieľovom legendárnom kopci MUR DE HUY.. slovák číta „múr na chuj“ a skončil na pre neho neúspešnom ale pre ostatných na krásnom 12tom mieste.

Ja som jeho výkon sledoval so zatajeným dychom a len čo ma pustil agrotechnický termín, tak som vyskočil na bajk a hor sa na svoju prvú jarnú klasiku. Dres mi je akýsi tesnejší, knedlík na zadku v cyklogatiach mierne vytŕča. Prehodím brucho nad štanglu , zacvaknem tretry do pedálov na druhý pokus a vyrážam.  Najskôr rovinka a slalom medzi autami, potom prudko vpravo a šup do terénu. Cesta sa láme z rovinky do mierneho asi 3% stúpania… lovím v prevodoch, chcem udržať kadenciu asi 80. Až po prvý kravín za dedinou to ide vcelku dobre, obehnem  troch rekreačných , cítim sa ako pretekár. Tam však príde druhý obrovský zlom, z 3% na  5%…. vpredu zhadzujem na strednú šajbu, vzadu som v strede… ale nie nadlho.. na krku mi navrela žila, tep ide na 165, kadenciu držím na 80. Začína mi padať ako zlato na svetovej burze, behom sto metrov padá na 65. Vzadu nemám už kde brať, vpredu to nechcem dať na minimum, aby som sa necítil ako na Mont Evereste. Tak sa zahryznem a šliapem…. frekvencia padá na 55, rýchlosť kopíruje tento pád.. asi by som šiel rýchlejšie keby som tlačil. Som na seba hrdý, lebo vydržím, už menej , keď ma obehne jeden chlapík asi dvojnásobnou rýchlosťou. Vyjdem na kopec, kde sa môžem napiť.. chvíľku rovinka a potom hor sa domov.  Po  hodinke mám prvú jarnú klasiku šťastne za sebou.

Potvrdila sa mi stará pravda, že zima bola mimoriadne dlhá a nie všetky medvede v zime schudli na kosť… ja rozhodne nie. Ale nedám sa a pozývam aj všetkých ostatných   na bajk, veď ide len o vlastné zdravie….. Športu zdar a bicyklistom  zvlášť.. A čo zbytok? Ideme?

 

Tri planetárne ohniská, ktoré môžu prerásť do svetového konfliktu v priebehu hodín.

19.04.2024

Na blízkom východe sa dnes piatok 19.4.2024 rozhorieva veľký vojenský konflikt: Blízky východ sa dnes po zasadnutí izraelského vojnového kabinetu pripravuje na izraelský „odvetný“ útok na Irán. Izraelské letectvo tvrdí, že dokončilo „prípravu“ a že útok je „bezprostredný“. Americkí predstavitelia oznámili WSJ, že sa domnievajú, že Izrael dnes [...]

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 548
Celková čítanosť: 3133991x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív