Založ si blog

„Božská“ častica objavená, koniec sveta nenastal!

Neviem kto z čitateľov zaregistroval dátum 3.7.2012. Myslím , že tento dátum sa bude o niekoľko sto rokov učiť ako jeden z najvýznamnejších vo vedeckom bádaní.

Peter Higgs v roku 1964 nezávisle s Francoisom Englertom a Robertom Broutom prezentoval teoretický mechanizmus, podľa ktorého by vektorové bozóny mohli získať hmotnosť. Trošku nevedecky.. Higgsovo pole s touto vtedy neobjavenou časticou dávalo teoreticky hmotnosť všetkým elementárnym časticiam ktoré sa na toto pole viažu….  Všetko by fungovalo , len bolo treba potvrdiť teóriu praxou a dokázať že tá častica, ktorá vysvetľuje okrem iného aj to prečo má niečo hmotnosť, bola detekovaná- experimentálne potvrdená jej existencia. Schváľ ne nepíšem že objavená… lebo teoreticky sme o nej vedeli a len bolo treba dokázať, že naša teória je správna.

Od roku 1964 uplynulo veľa času, urýchľovače sa postavili najskôr v USA, no jeho energie neboli dostatočné, aby sa existencia tejto poslednej chýbajúcej častice potvrdila. Európa spojila vedecké a finančné kapacity a vybudovala vo Švajčiarsku urýchľovač, kde by sa polícia zbláznila. Bol totiž určený na zrážky elementárnych častíc pri vysokých rýchlostiach.

Veľa ľudí sa obáva, že v CERNE si vyrobíme antihmotu práve pri „objavovaní“ tejto častice a môže nastať koniec sveta.. teda toho nám známeho. Dokonca sa  našli šarlatáni, čo vyžili konečné počítanie letopočtu Mayov ( končí v 21.12. tohto roka) a vraveli.. prerušte experimenty, lebo aj Mayovia to predpovedali.

V novembri 2011 boli namerané prvé výsledky, ktoré oprávňovali k optimizmu, že potvrdenie tejto častice sa blíži. Až prišiel 3.júl 2012, kedy bola experimentálne potvrdená existencia“ božskej častice“ a to hneď na dvoch experimentoch ATLAS a CMS.   A div sa svete, hmotnosť  HIGGSA je 125,5 GeV/c2, teda taká aká sa predpokladala po zúžení možných hmotností v minulom roku.  Na vedeckej konferencii oznamujúcej tento objav sa zúčastnil aj otec teórie, podľa ktorého má častica názov, Petre Higgs.

S radosťou konštatoval: “Neveril som, že sa toho ešte dožijem,” hovorí Peter Higgs. “Ja ďakujem vám.”

Veda je však neuzatvorená a predpokladá, že „štandardný model „ môže byť prekonaný a bude treba dokázať „novú fyziku“… ale to až v škálach TeV….. zatiaľ sme len v GeV…  Tak sme o čosi bližšie k pochopeniu ako funguje vesmír, no stále dosť ďaleko, aby sme mohli prehlásiť ako niektorí( nie všetci, len tí čo svoju vieru pokladajú za jedinú pravdivú) náboženskí fanatici.. toto je pravda…

A tak sa stalo, že od sformulovania teórie po potvrdenie existencie poslednej častice uplynulo 48 rokov.  Ja by som to nenazval že objavenie.. ale potvrdenie existencie.. lebo bez tých HIGGSOV by ten náš svet neexistoval tak, ako ho poznáme… takže oni existovali asi od počiatku.. len ich bolo treba dokázať….  Som rád, že žijem na prelome tisícročí ,kedy sa generácia  ktorá vymyslí teóriu dožije aj jej experimentálneho potvrdenia.  A ešte radšej som, že nenastal žiaden kolaps hmoty s antihmotou.

P.S.: naša maličká národná hrdosť môže byť o to väčšia, že na experimentoch sa zúčastňuje aj niekoľko slovenských vedcov, Branislav Sitár je dokonca viceprezidentom CERNu.

 

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

Trump

Porota, ktorá rozhodne o Trumpovi v historickom procese, je už kompletná

18.04.2024 23:26

Porota sa vyberala zo stoviek potenciálnych členov na základe série otázok, ktoré majú zaručiť, že sa budú rozhodovať nestranne.

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3131626x
Priemerná čítanosť článkov: 5725x

Autor blogu

Kategórie

Archív