Založ si blog

Tak som sa zamyslel k výročiu „velvet“ revolúcie. . .

Nežijem krátko, aby som nič nevedel, ale ani tak dlho, aby som všetko zabudol. Skúsim si spomenúť na svoj život v starom režime, keď bol vždy a za každých okolností najmúdrejší a jediný s univerzálnou pravdou okresný či mestský komanč. Skúsim sa zamyslieť a porovnať tú dobu s tou čo je dnes.

Nenávidím, ak ma o starej dobe komančov poučuje 25-30 ročný vševed, a hovorí mi ako bolo vtedy zle a neslobodne. A ja sa ho spýtam.. ako to vieš?? A on .. no veď to je všeobecne známe..

Takže, narodil som sa niekedy tesne pred letom prvého človeka do vesmíru, detstvo som žil  v dobe „dubčekovej krátkej éry socializmu s ľudskou tvárou“. Pamätám si , ako boli moji rodičia šťastní, že už bude dobre, že už ma budú môcť prihlásiť na náboženstvo bez zbytočných kecov učiteľov. Nevnímal som vtedy rady na banány či mandarinky. Mäso sme mali raz za týždeň, a boli sme zdraví. Ani som nevedel, že by sme ho mohli jesť aj každý deň a byť preto chorí. Rástol som a dospieval v časoch normalizácie, a znova mi nepripadlo že by ma niekto až tak prenasledoval za to , že som chodil do kostola. Dostal som sa na strenú aj vysokú, úspešne som ju ukončil a s nástupom Gorbačova a jeho perestrojky, či tesne pred ním som sa vrhol do pracovného procesu. Založil som si rodinu, vychovával deti. Neboli bezdomovci, neboli zlodeji na každom kroku, nebolo nezamestnaných, narkomanov. Komunistický okresný boss sa mal najlepšie, všetci mu nosili dary a úplatky. Mal veľké auto, peknú chatu a možno aj tri farebné televízory. Všetci vraveli aký je to ohromný zlodej, aké je to nespravodlivé, že robotník má jeden čiernobiely, jedno ošarpané staré auto a on dve až tri. Na dovolenku sa mohlo chodiť len po Československu alebo socialistickom tábore. Vyvolenejší mohli na devízový prísľub vyfasovať valuty a ísť do kapitalistickej cudziny. Juhoslávia už takou bola. Bol som tam niekedy v 1971 roku s rodičmi. Super more, super dovolenka v stanovom kempe…. Svoju rodinu som nemal čas zobrať nikam, lebo práca, práca práca. Auto som dostal staré od otca, keď on si kúpil nový favorit za celých 86 000 KČS. Stále sa hovorí, že sa vtedy len a len udávalo.. no ja mám asi 1000 známych a čuduj sa svete.. pýtal som sa všetkých, či niekoho takto udaného poznajú.. a nikto.. asi mám nesprávnych známych. Tým nechcem povedať že to nebolo, len vravím že to NEBOLO V TAKOM ROZMERE ako sa o tom hovorí..

A prišla revolúcia. Rodičia sa tešili že bude znova lepšie, že bude znova sloboda, tá čo neprišla vtedy s tým Dubčekom. Teda prišla ale rýchlo niekam zdúchla.  Ja som sa mal priemerne dobre, nič mi v podstate nechýbalo. Havlove hry, čo sa zjavili po revolúcii, som si pozrel aby som vedel čo to je bojovať proti komančom. No pri prvej som skoro po desiatich minútach zvracal. Takú somarinu som dávno nevidel a pochopil som, že som kultúrny barbar. Ale vydržal som si pozrieť asi tri…. len aby som vedel aký som zaostalec. Začalo prerastanie mafie a zlodejov priamo do štátnych štruktúr, zákony sa robili tak aby sa dalo kradnúť.. a kradlo sa v rannom postsocializme omnoho viac ako v celom socializme. KRADLI VŠETCI… neverte že len mečiarovi.. či klausovci..kradli všetci čo sa dostali k nejakej veci čo sa dala ukradnúť. A stačilo mať aj informáciu, ktorá sa dala dobre speňažiť. Ľudia v prvých rokoch sa tešili z nadobudnutej slobody, mohli vycestovať do zahraničia a kúpiť si friťák, mikrovlnku či farebný televízor. Ba aj satelit, ojazdené auto z nemecka.. hurá.. pomaranče mandarínky a banány sa dali kúpiť každý deň.. super.. neboli rady v obchodoch, zanikol tuzex, lebo zahraničný tovar bol zrazu VŠADE. Obyčajní ľudia si ani nestihli všimnúť, že čo štát za 40 rokov nahonobil, si rozdelilo pár jedincov demokratickým systémom kupónovej privatizácie, malej a veľkej privatizácie. Ja som zarobil asi 40 tisíc KČS.. hurá.. ale o pár rokov som sa dozvedel, že som nikto.. lebo taký mr. Koženy to zvládol za niekoľko miliárd.. no super. 90-92 som bol na zvýšení  svojej kvalifikácie v zahraničí. Vracal som sa domov, a vedel som, že tá republika dlho nevydrží. Sloboda čo k nám prišla bola taká veľká, že nám roztrhla štát vo dvoje. Neviem či dobre alebo zle. Ale asi dobre, aspoň sa nemôžu vyhovárať Česi na Slovákov že ich vyžierajú, a opačne že Slovákov Česi okrádajú. Rozdelili sme sa, všetci nás obdivovali že super bez krvi. A nastalo obdobie rozmachu vlastného štátu, ktoré trvá až do dnes. A mafia , ktorú som nepoznal v starom režime preliezla všade, dokonca sa šepkalo, že aj do najvyšších štátnych štruktúr. Ľudia môžu cestovať kam len chcú, má to jedinú podmienku.. musia na to mať. Všetci sme sa vyhrnuli do zahraničia, na deň, dva.. dvojtýždeň v lete. Sloboda je predsa krána vec. Len ma tak zarazilo, že sme štartovali všetci na jednej čiare ale…

Ja sa vskutnu nemám zle. Mám dom, byt , deti.. autá tri.Dovolenka v lete pri mori, v zime dve lyžovačky, Alpy či Dolomity..Mäso jem 4x týždenne, až mi hrozí z toho choroba. Ovocie mám každý deň. Ale nejak som si všimol, že je okolo mňa kopa ľudí čo sa má omnoho lepšie ako ja. Ja som nikdy nekradol, neklamal, pracoval.Za komančov aj za demokracie.. Ale ako mohol niekto zarobiť behom roka niekoľko miliónov?? Ako to, že bez zlodejstva je niekto miliardár a ja nie,? Má jachtu, lietadlo, niekoľko domov, reštaurácií, či právnickú kanceláriu s 10 melónovým euroobratom ročne..a potom zrazu pomník na cintoríne v 40 rokoch života?? Komunistický bossovia boli „BŘÍDILI“ v kradnutí oproti novodobým kapitalistickým podnikateľom. Tí nakradnú za deň toľko, čo kradol okresný tajomník strany celý život. Politika. Vtedy mala pravdu jediná rodná strana a vládla. Teraz??? Čo sa zmenilo?? Zasa má pravdu jediná rodná strana, len s tým rozdielom, že sa po pár rokoch vymení za inú rodnú všepravdivú stranu. A presne ako za komančov nerozhodujú schopnosti, ale správna stranícka knižka. Inak sa do dobrej funkcie či práce  nedostaneš. A tu som sa zamyslel. Čo sa zmenilo??? Myslím že v podstate pre robotníka či lekára a učiteľa NIČ.. zasa musia robiť na politikov a tých čo nás  vykorisťujú. Len vtedy to bol akože štát a teraz podnikateľ. Jediné čo sa zmenilo je tá sloboda pohybu. Ale je vykúpená neskutočnou masou nezamestnaných, bezdomovcov, ľudí čo žijú na hrane biedy. Za komančov si žili všetci skoro rovnako. Len pár vyvolených si žilo nad pomery.. ale s dnešným porovnaním to boli chudáci. Na 10 000 super bohatých zrazu máme milión skoro chudákov, v našom maličkom gazdovstve. Ja sa mám omnoho lepšie ako v starom režime. Ale keď sa pozriem okolo seba, nie som si istý, či sa majú v priemere ľudia lepšie… či tá sloboda je ozaj takou nekonečnou , ako sa hovorilo. Aj teraz sú politické či ekonomické vraždy ako vtedy, vládnu straníci, len sa občas vymenia. Obyčajný človek len stojí čím ďalej tým dlhšie rady nie v obchodoch, ale u lekára. To za komančov nebolo, aby som chodil k doktorovi na pol dňa…. a nič nevybavil.. no čo .. môžem si zvoliť slobodne iného , kde budem čakať možno o 10 minút menej. Alebo som bol zdravší a nemám tú skúsenosť??

Epilog.

Nemenil by som, ak by to bolo možné prežiť ešte raz, znova by som chcel prežiť oba režimy.. oba mali svoje plusy aj mínusy. A pri prechode z komačov k demokracii by som už nebol slušným človekom. Kradol by som ako všetci, čo kradli okolo mňa. Predával by som informácie, ak by som nejaké mal. Za komančov platilo. Kto nekradne , okráda svoju rodinu. Neverte vážená mládež, že teraz to neplatí.. platí a 10x silnejšie.  Kradnú všetci čo niečo ukradnúť môžu.. Že v súkromnom vlastníctve sa nekradne?? Ale ba!!! A to čo sa volá tunel?? Vlastného majetku?? Aby som to zašil na nejakom ostrove v banke?? Alebo aby som so 100 melónovým obratom nemal na konci roka zisk?? Aby nebolo čo daniť! To je šikovnosť podnikania.  Kradnú všetky politické strany, neverte, že tá čo ju volíte práve vy nekradne.. rozdiel je len v tom, že vy o tom neviete, alebo nechcete vedieť. Nepochopím zvrátenosť sveta, že niekto priemerne kopúci do lopty, zarobí to za týždeň, čo ja za celých 10 rokov. A on za rok čo ja v živote nezarobím. Neviem pochopiť, že svet  ovládol ten čo na burze dvihne ruku za mňa, keď ja chce niečo kúpiť od Pedra z Argentíny. Napríklad 10 vagónov hovädzieho. Pedro ledva výjde keď tie kravy dorába, ja ledva výjdem, keď to mäso spracujem a predám v obchode, ale ten čo zdvihol ruku na burze, keď ho pre mňa kupoval od Pedra sa má ako prasa v žite. Neviem pochopiť, že ja si dám svoje prebytky do banky a oni s nimi gazdujú. Požičajú ich Pedrovi aby si kúpil plemenného býka a .. Pedro ledva splatí býka a ja som z tých  prachov čo som dal do banky nezbohatol..ešte platím za vedenie účtu viac, ako mi dajú úrokov.. ale zbohatol ten u ktorého som tie prachy na chvíľku položil. Nie ja a Pedro čo niečo robíme….. ale len ten , cez ktorého prejdú. TOTO NECHÁPEM. Ako by vyzeral svet, keby boli len športovci, herci a bankári či makléri na burzách????? Či modelky?? Alebo golfisti?? Kto by vyrobil žranicu aby sa títo vyvolení mohli mať??? Ani riť by si nemali čím utrieť, lebo aj ten papier musí niekto vyrobiť.  No čo.. som ja hlupák.. málo som kradol a teraz by som si chcel sťažovať??? Nie nechcel, mne je dobre, mám už ďaleko viac rokov ako kamaráti, čo veľmi veľa kradli a teraz im 1.11 dávajú rodiny na mramorové sídlo kvetinku.

Mám sa dobre, len som sa tak zamyslel… nedalo by sa lepšie???  A nie sú si ten socializmus a kapitalizmus úplne podobné?? KAŽDÝ „IZMUS“ SLÚŽI LEN NA OVLÁDANIE VäČŠINY MENŠINOU…. neverím že jeden z izmov je lepší ako druhý…. kto sa má.. tomu je dobre v každom izme… feudalizme, kapitalizme, socializme či komunizme..  ja len toľko..

P.S: http://www.youtube.com/watch?v=Hllk21wloMo nedalo mi to.. je to síce po česky, ale ako keby o nás..

Rusi bojujú poučení z minulosti. Použili znova taktiku UŤAHANIA protivníka a to všetkých štátov EU.

15.04.2024

Aby sme lepšie pochopili čo sa deje teraz na Ukrajine, musíme sa vrátiť hlboko pred druhú svetovú vojnu, do čias Ruského ťaženia spojených Európskych vojsk pod Napoleonom 1812-13. Z dejepisu registrujeme ako hlavného strojcu ruského víťazstva Kutuzova, no nebyť žiarivej hviezdy mladého pruského stratéga Carla von Clausewitza ( 1780-1831) by sa ten úspech pravdepodobne [...]

Útok Iránu sa očakával, má spojitosť s vojnou na Ukrajine?

14.04.2024

Irán v sobotu spustil rozsiahly letecký útok na Izrael v reakcii na nedávny útok na iránsky konzulát v Damasku pripisovaný židovskému štátu. Iránske revolučné gardy oznámili, že útočia desiatkami dronov a rakiet, izraelská armáda predtým uviedla, že drony z Iránu poletia niekoľko hodín. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu vo vyhlásení povedal, že Izrael sa na [...]

60 ročný alebo 48 ročný prezident? Koho budeme mať po sobote 6. 4. 2024?

03.04.2024

Základné heslo volieb je: nezáleží či si lepší alebo horší, či si na strane svetla alebo temna. Dôležité je, koľko voličov presvedčíš o svojej pravde. Korčok alebo Pellegríny? Tak si to zhrňme bez emócií pre alebo proti. Obaja sú za členstvo v EU aj v NATO, jeden za mierny odpor proti niektorým rozhodnutiam, aj to len asi doma a nie v Bruseli , druhý za úplné [...]

čaputová

Prezidentka odcestovala do Poľska, Duda jej odovzdá štátne vyznamenanie

16.04.2024 08:28

Čaputová navštívi aj jediné slovenské pamätné miesto spojené s protifašistickým odbojom.

Rusko opozícia Navaľnyj pohreb

Vzácny verdikt: Ruský súd priznal miliónové odškodné pozostalým po obete policajného mučenia

16.04.2024 08:03

22-ročný Ilnaz Pirkin spáchal samovraždu v októbri 2017 krátko potom, čo ho pustili zo strážnice v Nižnekamsku.

Trump Hush Money

V prvý deň procesu s Trumpom v kauze pornoherečky porotcov nevybrali

16.04.2024 07:50

Trump sa v pondelok ako prvý bývalý prezident v dejinách USA postavil pred súd v trestnom konaní.

SR ÚV MZ Fico Dolinková rokovanie kontrola TK BAX

Fico vyzval Dolinkovú, aby zabezpečila výstavbu nemocníc. Zostávajú jej dva roky, odborníci sú skeptickí

16.04.2024 07:30

Opozícia rezortu vyčíta zlú komunikáciu, nerealizovanie viacerých potrebných zmien, ustupovanie koaličnej SNS či záujmom finančnej skupiny Penta.

simon22

Nežijem krátko aby som nič nevedel, ale ani príliš dlho aby som všetko zabudol...

Štatistiky blogu

Počet článkov: 547
Celková čítanosť: 3128137x
Priemerná čítanosť článkov: 5719x

Autor blogu

Kategórie

Archív